Kiemelt Gyermeknapi ételosztási akciókat tartanak a Krisna-hívők

Admin Ételosztás, Hírek

Az ételosztásokkal és színes programokkal a gyermekek kiszolgáltatottságára, a táplálás és a gyermekvédelem fontosságára kívánják felhívni a figyelmet!

Kiemelt ételosztást tart a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, gyermekétkeztetési programjának keretében. A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából május 26-án, szombaton, Óbudán, a helyi Családsegítővel együttműködésben, valamint június 7-én, csütörtökön a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pályázatához kapcsolódóan, a Speciális Oktató és Fejlesztő Intézet ellátottjai számára rendeznek gyermeknapi ünnepséget. A két rendezvény a segítő szervezetek közötti hosszútávú, hatékony együttműködés kiváló példája.
A két helyszínen mintegy 400 gyermek számára osztanak ételt, édességet, csokoládét és a Tej Világnapjához kapcsolódóan, friss tehéntejet a szervezet önkéntesei. A finom ételek, ajándékok és meglepetések mellett azonban kulturális programokkal, gyereknapi műsorral is invitálják a családokat. Bűvész, lufihajtogató, arcfestő, és zenés program várja a gyermekeket és szüleiket, annak reményében, hogy a májusi, júniusi hétvégék nem csak a napi tápérték-minimumot, hanem élményt is adják majd az érkezőknek.

Az MKTHK szegényélelmezési programja, az Ételt az Életért e-mellett a hétköznapokban is igyekszik segíteni a nehéz helyzetbe került családokat. A szervezet önkéntesei 2011 óta a Bokréta Lakásotthonok fiataljainak folyamatos élelmezését is vállalták. Jelenleg naponta mintegy 40 bentlakó gyermek ellátását végzik, az intézmény azonban már jelezte a bővítés szükségességét.
„ Ebben az intézményben kamaszodó, ezért nagyobb étvágyú, komolyabb tápanyagigényű fiatalok is élnek, akik számára a napi tanuláshoz, sporttevékenységhez elengedhetetlen a megfelelő táplálás. A szervezet jelezte felénk, hogy forrásaikból az ifjak élelmezése nem lenne kielégítő és főként a minőségi, tápláló ételeink miatt esett ránk a választásuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezúton is segíthetjük az ifjú tehetségek kibontakozását, fejlődését. ” – meséli Szilaj Péterné, az Ételt az Életért program szóvivője.

Budapesten hagyományosan két ponton (Óbudán és a Teleki téren) minden nap több mint 1000 adag ételt osztanak ki a rászorulóknak. További 200 adag friss, meleg ebéddel a Budapesti Módszertani és Szociális Központ nappali melegedőjében menedéket keresőket segítik. A Krisna-hívők ételosztási missziója emellett évről évre, országosan is egyre kiterjedtebbé válik. A korábbi, alkalmi ételosztó-pontok mellett, mint Debrecen, Miskolc, Somogyvámos, stb., rendszeres akciókat is szerveznek. 2012-től Egerben hetente 150, Szegeden 100, és Kecskeméten további 50 főre tartanak ételosztást helyi karitatív szervezetekkel, így pl. a Vöröskereszttel együttműködésben. A Dél-alföldi régió élelmezési programját egyébként egy nagyszabású akcióval indították útjára május elején. A Szegedi Majálison 500 adag hagyományos, indiai ízvilágú ebéddel várták az érdeklődőket. Békéscsaba és Kaposvár térségében jelenleg is zajlik a rendszeres ételosztási misszió kialakítása, de a nagyobb ünnepeken, illetve a téli hideg időben is támogatják a rászorulókat.

2011 évi mérési adatok szerint, ma Magyarországon mintegy 450 000 gyermek él kimondottan hátrányos helyzetben. Ebből 200 000 gyermek ún. halmozottan hátrányos, azaz kritikus életfeltételekkel él, vagyis legalapvetőbb létszükségleteik sincsenek biztosítva, így az ivóvíz vagy a napi minimum élelem. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége étkeztetési akcióikkal szeretné felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára, védelmük szükségességére, a társadalom közös felelősségére, és ezzel is egy kísérletet tenni az egyre terjedő mélyszegénység visszaszorítására. Programjaikon ízletes, Istennek felajánlott, így a lelket, a szívet is tápláló ételekkel, élményekkel várják a bajba jutott gyermekeket.

2012.05.25.
www.karitativ.hu