32 tonna élelmiszer, 6000 adag meleg étel – gondoskodjunk embertársainkról a szeretet ünnepén!

Fodor Család, Ételosztás, Hírek

Különleges karácsonyi élelmiszercsomagokkal, friss meleg ebéddel, játékokkal és ruhaosztással segítik a nélkülözőket a Krisna-hívők. Az ételosztó pultok mögött idén is hírességek népszerűsítik az önkéntesek munkáját, amely már telefonos adományvonalon keresztül is támogatható.

December végén ér tetőpontjára a Krisna-hívők karácsonyi jótékonysági programsorozata, az Ételt az Életért Szegényélelmezési Misszió keretében. Pénteken a BMSZKI hajléktalangondozó központjában 100 főre, 21-én a IV. Óbudai Családi Karácsony alkalmából a Faluház előtt a helyi családsegítő által meghívott 800 fő számára, végül pedig december 24-26. között a fővárosi Blaha Lujza téren 4500 főre tartanak ételosztásokat a hívők. Óbudán az osztásban részt vesz a kerület polgármestere, Bús Balázs is.

A karácsonyi akciók során mintegy 32 tonna élelmiszer és 6000 adag meleg ebéd talál gazdára országosan (33.000 egész hónapban), de lesz ruha- és játékosztás is a rászoruló családoknak. Nemcsak otthontalanok, hanem családosok, kisgyermekesek és nyugdíjasok is kérik ilyenkor a hívők segítségét, december hónapban az élelmiszer-csomagküldő szolgáltatás iránti igények is megtízszereződnek.

Nagyon sok családnak a téli közüzemi számlák fizetése, a tüzelő megvásárlása jelent nehézséget, máshol a téli óvodai- és iskolaszünet lehetetleníti el a családok boldogulását, hiszen a gyermekek az ünnepek közötti időszakban nem tudnak részt venni közétkeztetésben és ellátásukat, napi háromszori étkezésüket a szülőknek kell keservesen kigazdálkodniuk. A sorban állók között persze rengeteg a kisnyugdíjas valamint a tartós munkanélküli, illetve nem ritka a 4 vagy több gyermeket nevelő nagycsalád, egyedülálló anyuka sem. Karácsonyfáról, ajándékokról a legtöbben nem is álmodnak – tudható meg a segítséget kérő levelekből.

Nem csak ebéd, komplex ellátás
Az Ételt az Életért Szegényélelmezési Program a friss, meleg ebédosztások által került be a köztudatba. A készétellel való megvendégelés, a karácsonyi szeretetlakoma nagyon szép gesztus embertársaink felé az ünnepek során, bár a hívők a mindennapokban is ezreket étkeztetnek. Éves szinten 485.000 adag ebéd kerül kiosztásra, és ez a szám évről évre nő. A hazánkban megrendezett ünnepi ételosztások fő értéke talán nem is a meleg ételben, hanem a tartós élelmiszercsomagokban rejlik, amelyek tartalma akár a két ünnep közötti időszakra is elegendő lehet a családok számára! E segélycsomagok különösen bőségesek, 24 féle összetevőt tartalmaznak, fejenként kb. 3000 Ft értékben. Olyan minőségi alapanyagokból állnak, amelyet a legtöbb átlag háziasszony is szívesen visz haza egy bevásárlás során (pl. liszt, rizs, cukor zöldségek, gyümölcsök, csokoládé, joghurt, tészta, üdítő, sós csemegék, müzli-szelet, stb.). A csomag mellé könyvet, magazinokat, a gyermekek pedig játékot kapnak ajándékba, hogy az ünnep még szebb legyen. A hidegben való hosszú sorban állást zenei programmal igyekeznek könnyebbé tenni a résztvevők számára.

Vidéki helyszínek
Az ünnepek alatt a fővárosival párhuzamosan vidéki helyszíneken is ételosztásokat szerveznek a Krisna-hívők. 21-én és 28-án Egerben játék- és ruhaosztással egészül ki a meleg ebéd felszolgálása, itt 300 főt vendégelnek meg. 22-én, vasárnap Miskolcon és Debrecenben is 300-300 főt invitálnak asztalhoz a helyi önkéntesek Karácsony alkalmából. December 21-én Kiskunhalason, 24-én Kecskeméten, de Szolnokon és Szombathelyen is osztanak ebédet a rászorulóknak. Városonként változó ellátási jelleggel, van ahol címekre való kiszállítással, máshol a helyi közösségi ház igénybevételével történik a gondozás. December 30-án a szegedi önkéntesek a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben 150 főre biztosítanak ebédet.

December 23-án Somogyvámoson, a 20 éve megépült Krisna-völgy tőszomszédságában a helyi szerzetesek karácsonyi ebéddel lepik meg a falu minden lakóját – 650 főre főznek. A szép szokással szeretnének példát mutatni más közösségek számára is. Ezzel a gesztussal nemcsak a nehéz helyzetben élőkön segíthetünk, hanem az emberek közötti összefogást, összetartást is elősegíthetjük.

Ételt az Életért Virtuális Múzeum: Lépj be! >>

Az Ételt az Életért élelmezési misszió egy olyan hiánypótló szolgáltatás, mely a sokféle rászoruló szinte összes csoportját kiszolgálja. Az önkéntesek munkáját évről évre egyre több híresség is segíti. Az idei akcióban részt vesz Fischer Iván karmester, Falusi Mariann műsorvezető, Selmeczi Tibor humorista, Nagy Tibor K-1 világbajnok, Szalóki Ági énekesnő és Réz András filmesztéta. A pultok mögött az ifjú korosztály is kiveszi részét a segítségből, idén a Honvéd Utánpótlás Vízilabda Klub Sportegyesület tagjaira is számíthatnak a részvevők.

Az Ételt az Életért munkatársai szívesen fogadják a lakosság segítségét is az élelmezési akciókhoz. A 13600-as Adhat Vonalon keresztül, a 33-as kódot tárcsázva hívásonként bruttó 250 Ft-tal, vagyis épp egy tál étel árával járulhatnak hozzá az akció sikerességéhez és bővítéséhez a jótevők. A felajánlásokkal több és több ember számára tehetjük együtt elviselhetőbbé, szebbé az ünnepeket.

www.krisna.hu
www.karitativ.hu