Bhatura – Lángos-szerű, vastag puri

Admin Kenyérfélék, lepények, Receptek

Hozzávalók:

  • 100 g rétesliszt
  • 150 ml joghurt
  • 200 g finom liszt
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál olvasztott ghí vagy növényi olaj
  • kb. 60 ml meleg víz

A réteslisztet és a joghurtot elkeverjük egy kis kerámia tálban, lefedjük, és meleg helyen 8-10 órán át állni hagyjuk, amíg kicsit megkel. Ekkor belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütőport, a ghít vagy olajat, és annyi vizet, hogy egy közepes keménységű tésztát kapjunk. Lefedve 1/2-3 órát pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk. 14 gombócot készítünk belőle, és lefedjük őket egy nyirkos konyharuhával. Közben a ghít felmelegítjük. A golyócskákból kb. 10 cm átmérőjű, a purinál kissé vastagabb lepényeket nyújtunk. Egyenként a forró ghíbe csúsztatjuk. Pár másodperc múlva a felszínre fog emelkedni. Azonnal gyengéden a felszín alá nyomkodjuk, míg luftballonként fel nem fúvódik. Mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg! A felesleges ghít lecsöpögtetjük, és forrón tálaljuk.

batura