Börfi

Admin Desszertek, Receptek, VIM magazin

Hozzávalók:

  • 1,5 l zsíros tej;
  • 5 dl tejszín;
  • 25 dkg cukor 

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavarjuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és raga­csos nem lesz. A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszresze­léket vagy őrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag tég­lalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.

A cikk megjelent a Vissza Istenhez Magazin 2007/2. számában.

Vissza Istenhez Magazin 2007/2