Bunchi khichari – Rizs és mungóbab egytálétel

Admin Köretek, Receptek

Orissza államban, Puriban az Úr Jagannátha templomában a Szekérfesztivált megelőző két hét minden napján felajánlják ezt az egytálételt az Univerzum Urának. A fesztivált, mely sok millió zarándokot vonz az egész országból, két évezrede minden évben megrendezik az Úr Jagannátha tiszteletére.

Rizs

Hozzávalók:
100 g hosszú szemű rizs
170 g feles hántolt mungóbab
1 1/2 kávéskanál kurkuma
2 l víz
1 dl ghí vagy olvasztott vaj és növényi olaj keveréke
50 g kesudió
40 g szeletelt mandula
25 g kókuszreszelék
50 g mazsola
1 db 7 1/2 cm hosszú fahéjrúd
8 szegfűszeg
1 evőkanál római kömény
1-2 szárított erős paprika
2 evőkanál cukor
1/4 kávéskanál hing
250 ml zöldborsó
2 1/2 – 3 kávéskanál só
2 evőkanál ghí vagy vaj
3 evőkanál finomra vágott petrezselyem vagy durvára vágott
korianderlevél

A megtisztított mungóbabot és rizst összekeverjük a kurkumával, ráloccsantunk 1 kávéskanál vizet, és addig keverjük, míg sárga lesz.
A ghít felmelegítjük, és egymás után, külön-külön megpirítjuk benne a kesudiót, a mandulát és a kókuszt. Valamennyit összekeverjük a mazsolával, és egy kis tálkában félrerakjuk. A maradék ghíbe beleszórjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget , a római köményt, a szárított erős paprikát és a cukrot, és pirítjuk, míg a köménymag megbarnul és a cukor karamelizálódik. Ekkor hozzáadjuk a hinget, belekeverjük a rizs-mungóbab keveréket, és ezt is kicsit megpirítjuk (2-3 perc). Ráöntjük a vizet, felforraljuk, belekeverjük a kókusz-mazsola-magvak keverékének 3/4-ét és a friss zöldborsót.
Szorosan lefedjük, és kis lángon időnként megkeverve kb. 1 órán át főzzük. Ekkorra a rizsszemek megpuhulnak, és kissé szétfőnek.
Tálalás előtt sózzuk, belekeverjük a maradék magvakat és 2 evőkanál vajat vagy ghít. A tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.