Dhāl egyszerűen – Egy gyors, forró leves hideg téli napokra

Admin Hírek, Levesek, Receptek

A hideg téli időben az efféle tápláló gazdag levesek fűtik a testet és így a lelket is. Jó étvágyat!

Hozzávalók:
200 g sárgaborsó
2 l víz
1 teáskanálnyi reszelt friss gyömbér
1 kávéskanálnyi római kömény
8-10 db curry-levél
1 db száraz chili
1 kávéskanálnyi asa foetida (hing), hagyma helyett
1 teáskanálnyi kurkuma
2 teáskanálnyi só
2 evőkanál ghí vagy olaj

A fent megadott fűszerek mellett persze azzal is dolgozhatunk, ami éppen otthon van pl. őrölt bors, paprika, garam masala vagy sambar masala fűszerkeverék, petrezselyem vagy friss koriander levél, stb.

A sárgaborsót beáztatjuk egy éjszakára vagy legalább reggeltől néhány órára. Átmossuk majd 2 l vízbe tesszük majd közepes lángon főzzük kb. 1 órán át míg pépes nem lesz, közben a keletkező habot szűrővel leszedjük. Sokan már az elején megsózzák, 1 kiskanál sót adagoljunk hozzá, mások a folyamat végére hagyják ezt. Ha van egy kuktánk otthon főzési időt spórolhatunk, sőt még igazán áztatni sem kell, sima lábosban azonban több időre lesz szükségünk.

A főzés végén hozzáadjuk a kurkumát. Felhevítjük a ghít vagy az olajat barnára pirítjuk benne a római köményt és a curry levelet majd hozzáadjuk a chilit. Amikor a száraz fűszerek megpirultak hozzáadjuk a reszelt friss gyömbért és az asafoetidát. Az egész fűszerkeveréket hozzáöntjük a megfőtt sárgaborsóhoz és néhány percre lefedjük, hogy az aromák ne szálljanak el.

Megsózzuk – ha eddig nem tettük volna – összefőzzük még 5 percig. Az így elkészült sárgaborsó dālt rizzsel vagy forró purival, egyéb kenyérlepénnyel, esetleg pirítóssal tálaljuk és 1-2 evőkanálnyi joghurtot adunk hozzá. A tetejére dekorációként, vagy mellé egy kis csészében szervírozzuk. Szintén gazdagítja a levesünket, ha egy maréknyi kesudiót apróra vágunk, megpirítunk egy serpenyőben és a végén a leveshez öntjük.

 

Dhál egyszerűen