Kesar panír pulao – Sáfrányos rizs házisajt-golyókkal

Hozzávalók:
350 g hosszúszemű rizs
50 g mazsola
200 g házi sajt
1 kávéskanál valódi sáfrány
2 kávéskanál barna cukor
1,5 dl langyos tej
2 evőkanál vaj
7 dl víz
50 g hámozott mandula vagy kesudió
2 1/2 kávéskanál só

Körd - házisajt, házisajt-kockák

A rizst megmossuk, és leszárítjuk. A sajtot szitán áttörjük és apró golyókat formálunk belőle. Ezeket ghíben vagy olajban aranybarnára sütjük és félretesszük. A sáfrányt és a cukrot felolvasztjuk a langyos tejben. Ebbe áztatjuk a sült sajtgolyókat és a mazsolát.
Egy evőkanál vajat felolvasztunk, és 2 percig pirítjuk benne a rizst. Ráöntjük a forrásban lévő sós vizet, szorosan lefedjük, és takarék lángon pároljuk. Tíz perccel később óvatosan belekeverjük a sáfrányos tejet, a mazsolát és a pirított magvakat. (A sajtgolyókat félretesszük.) Ismét lefedjük, és még tíz percig pároljuk, majd fedő nélkül további 2-3 percig főzzük. Végül megszórjuk vajdarabokkal, és a sajtgolyókkal díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30-40 perc