Nimbu chawal – Citromos rizs

Ez a Dél-Indiai eredetű kellemesen frissítő rizs különösen nyári napokon kiváló. Fő ízesítője a citrom, ezért bánjunk óvatosan a fűszerekkel.

Hozzávalók:
350 hosszúszemű rizs
1 evőkanál ghí vagy növényi olaj
1/2 kávéskanál egész római kömény
1 1/2 kávéskanál barna mustármag
5 curry levél
1 5 cm hosszú fahéjrúd
1 hegyes erős zöldpaprika, apróra vágva
8 dl víz
2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál kurkuma
125 ml citromlé
2 evőkanál vaj
1 citrom, karikákra vágva
kevés petrezselyem

A rizst megmossuk és leszárítjuk. Közben felmelegítjük a ghít vagy olajat, és beledobjuk a római köményt, a mustármagot, a curry leveleket és a fahéjrudat. Mikor a római köménymagok megbarnultak, hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és a rizst. Két-három percig kevergetve pirítjuk, majd ráöntjük a forrásban lévő sós vizet. (Ha sárga rizst szeretnénk, a kurkumát is a vízzel együtt forraljuk.) Még egyszer felforraljuk, majd szorosan lefedve kb. 20 percig takarék lángon pároljuk. Ha megfőtt, kivesszük a fahéjrudat, rácsurgatjuk a citromlevet és megszórjuk vajdarabkákkal. Még 2-3 percig főzzük, végül citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc