Pushpanna – Bengáli virágrizs

A pushpanna, a “rizsek királynője” az egyik legfényűzőbb rizs, és amint arra a neve is utal, olyan színes, mint egy csokor virág.

Hozzávalók:

  • 200 g házi sajt
  • 100 g kesudió vagy mandula
  • 100 g reszelt kókusz
  • 6 evőkanál ghí vagy vaj
  • 1 kávéskanál édeskömény
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 2 babérlevél
  • 6 összetört egész kardamom
  • 2 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál csípős pirospaprika
  • 1/2 kávéskanál őrölt feketebors
  • 1/4 kávéskanál hing
  • 1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 350 g hosszú szemű rizs
  • 100 g mazsola
  • 8 dl savó
  • 100 g cukor
  • 1 evőkanál só

A házi sajtot kis kockákra vágjuk, és ghíben vagy növényi olajban aranybarnára sütjük. Az olajos magvakat is aranybarnára sütjük. A kókuszreszeléket 2 evőkanál ghíben megpirítjuk és félretesszük. A maradék ghít felmelegítjük, beleszórjuk az édesköményt, a római köményt, a babérlevelet és a kardamomt. 30 másodperccel később hozzáadjuk a porfűszereket. Néhány másodperc múlva belekeverjük a rizst, és addig pirítjuk, míg a szemek átlátszóak lesznek.
Hozzáadjuk a sült sajtot, a mazsolát, a cukrot és a sót, majd beleöntjük a savót. Óvatosan megkeverjük, felforraljuk, majd a lehető legkisebb lángon, szorosan lefedve 20 percig pároljuk. Ha megfőtt, belekeverjük az olajos magvakat és a kókuszt.