Raszedar – töltött sajtgolyók

Admin Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Ezeket a látványos golyókat gyakran szolgálják fel paradicsomszószban, kettévágva, nyitott fülekkel felfelé, hogy tartalmuk látható legyen.
Hozzávalók:
panir 4 l tejből 1,5 ek finomliszt,
6 ek ghí vagy vaj,
7 közepes burgonya héjában megfőzve,
1 kk só,
1/2 kk kurkuma,
30 dkg puhára párolt zöldborsó,
1/4 kk garam masala,
1/4 kk pirospaprika,
1/2 kk só,
1/2 kk cukor,
2 ek friss korianderlevél vagy petrezselyemzöldje,
2,5 dkg csicseriborsóliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt,
ghí vagy étolaj a sütéshez

A panirt, tiszta munkalapra helyezzük, összemorzsoljuk, és a tenyerünkkel addig gyúrjuk-kenjük, amíg csomómentes panir-tésztát nem
kapunk. Eldolgozzuk benne a lisztet, majd 12 egyenlő nagyságú gombócot gömbölyítünk belőle.
A héjában megfőzött burgonyát meghámozzuk, összetörjük. 3 evőkanál ghít vagy vajat felmelegítünk, hozzáadjuk az összetört burgonyát, a sót és a kurkumát, és 3-4 percig állandóan kevergetve pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és félretesszük.
Felmelegítjük a maradék 3 ek ghít vagy vajat, hozzáadjuk a puhára párolt és ugyancsak összetört zöldborsót, a garam masalát, a paprikát, a cukrot, a sót és a zöldfűszereket. 2-3 percig kavargatjuk a tűzön, majd ezt is félretesszük.
Mikor a burgonya és a zöldborsópüré kihűlt, mindkettőt 12 egyenlő részre osztjuk. Egy adag burgonyából 9 cm átmérőjű lepénykét lapítunk
a két tenyerünk között, a közepére teszünk egy adag zöldborsót, ráhajtjuk a burgonyalepény széleit, és sima, kerek gombócot alakítunk belőle. Ugyanígy járunk el a többi adag burgonyával és zöldborsóval is.
Megmossuk a kezünket, bekenjük egy kevés étolajjal, majd egy panir-sajt gombócot 12 cm átmérőjű lepénnyé sodrunk, belecsomagolunk egy burgonyalabdát, melyet meghempergetünk csicseriborsólisztben vagy teljes kiőrlésű búzalisztben. Ugyanígy járunk el a fennmaradó panir gombócokkal és burgonyalabdákkal. 180°C hőmérsékletű zsiradékban egyesével-kettesével 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük őket.