Seb pulao – Almás rizs

Ezt az édes rizst desszertként, vagy akár magában is tálalhatjuk. Tejszínhabbal igen ízletes.

Hozzávalók:
275 g hosszúszemű rizs
3 közepes alma
350 g barna cukor
1/2 kávéskanál sáfrány
4 dl víz a sziruphoz
3 evőkanál vaj
1 5 cm hosszú fahéjrúd
8 szegfűszeg
8 egész kardamón
3 babérlevél
8 dl víz a rizshez
50 g hegyesre vágott mandula
50 g mazsola

A rizst megmossuk és leszárítjuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A cukorból, a sáfrányból és a vízből 30 perc alatt szirupot főzünk. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk benne a fahéjat, a szegfűszeget, a kardamónt és a babérleveleket, majd hozzáadjuk a rizst, amit 2-3 percig pirítunk. Felöntjük a forrásban lévő vízzel, és szorosan lefedve takarék lángon 10 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről. A rizs közepébe lukat vájunk, ebbe belehelyezzük az almát és egy kevés szirupot. A tetejére szórjuk a mazsolát és a hegyesre vágott mandulát. A lukat befedjük rizzsel, és a maradék szirupot is ráöntjük. Ismét szorosan lefedjük és további 15 percig pároljuk. Az egész fűszereket eltávolítjuk, óvatosan összekeverjük, és forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 40 perc