Születés, szeretetet, szentség – Világrajövetel a védikus kultúrában 2011.04.21.

Admin Család

Várandóssággal és gyermekneveléssel kapcsolatos programok.

Az emberré válás alkímiája
A születés az egyik legnagyobb átalakulás életünkben. Nehéz, különös, megismételhetetlen folyamat. A középkorban alkímiai csodaként tekintettek rá. A szülés folyamata tabu volt a férfi előtt. Egyszerre megrázó és erőteljes. A nők a régi korokban ritkán rendelkeztek akkora erővel és bátorsággal, mint férfitársaik, azonban megvívták saját harcaikat az utódlással. A szülés folyamatába olyan energiát voltak képesek belefektetni, amelyre senki más semmilyen helyzetben nem képes. Ha kellett saját életük árán hozták világra a gyermeket, a kincset, a féltett ajándékot.

A szülés és születés ma egészen más folyamat. Rituális kórházba vonulással és orvosi felhanggal kezdődik, noha egyre többen vannak, akik születésházakban vagy saját otthonukban kívánják világra hozni gyermeküket, mivel saját környezetükben sokkal inkább biztonságban érzik magukat.

A nő dharmája
A szülést és születést a védikus kultúrában igen nagy tisztelet övezte. Ez volt a nő legfontosabb feladata, így amikor valaki kötelessége szerint cselekedett, elismeréssel adóztak neki. A szülés nem pusztán a fajfenntartást szolgálta, – ez modern, világi nézet – és nem csak saját örömükre volt a gyermek világrahozatala, hanem szolgálatnak minősült. Ez a nő odaadása, dharmája (vagyis örökérvényű és természetes vallásos kötelessége) Isten és a világ felé. A leányokat már egészen kicsike koruktól a megtisztelő matají kifejezéssel, vagyis a ’nagy anya’ kifejezéssel illették. A leány születése pillanatától fogva matají, egészen haláláig. Mindenki így szólította, egyetlen személyt kivéve, a férjet, aki devínek, feleségnek hívta kedvesét – ez a szó érdekes módon félistennőt is jelent… Az asszony matají volt akkor is mindenkinek, a legkisebbektől a legnagyobbakig, hogyha valamilyen sajnálatos okból nem válhatott állapotossá. Hiszen a legtöbben akkor is anyaként viselkedetek, mindenki anyjaként, kegyes, törődő személyként, hogyha vér szerint nem volt gyermekük. A legnagyobb tisztelet a saját szülőt övezte, de még ennél is nagyobb hála övezte a lelki tanítómestert, és ha volt, feleségét. A tanító felesége főként azokban az iskolákban, hagyományos un. gurukulákban vállalt igazán szerepet, ahová még kis, fiatal tanoncok jártak, akiknek a nappali tanulás mellett, este szükségük volt egy törődő pót-édesanyára – az iskolák többsége a fiúk számára ugyanis bentlakásos volt.

A védikus kultúrában az emberi születést kiemelten fontosnak tartották. Nem azért, mert ez sokkal különb, mint más létforma, hanem mert mentális adottságai által, tisztántarthatósága és cselekvőképessége révén az ember képes odaadó szolgálatot végezni Istennek. Az emberi születés ezért különösen üdvözülendő, a megfelelő képzés hatására a gyermek ugyanis tiszta, hívő személlyé válhat, s ezáltal beteljesítheti legfontosabb küldetését. Az édesanya ehhez segíti hozzá gyermekét, amikor gondoskodik önmagáról a várandósság idején, kisgyermekéről a későbbiekben, majd hol szeretettel, hol szigorral vértezve a mindenség megismerésére tanítja. Az édesanyákat minden kultúra tiszteli, s május első vasárnapját minden gyermek a saját édesanyjának szenteli.

Bhagavad-Gita

Anyák napja – majd egy hét a családért…
Minden évben ekkor kezdődik el a Születés Hete Fesztivál is, ami egy héten át az ország számos pontján kínál különleges a várandóssággal, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos programokat. Információs és tájékoztató rendezvény, ahol találkozhatunk szakemberekkel, kérdezhetünk, tapasztalatokat cserélhetünk vagy éppen korábban sosem hallott módszerekről tudakozódhatunk. Azok a családok, akik gyermeket terveznek egykor, esetleg már van is gyermekük, mindenképpen találnak a programok között érdeklődésre számot tartó elemeket. Mivel a gyermekvállalás a párral és a családon belüli tervezéssel kezdődik, ezért páros programok, előkészítő előadások, várandós foglalkozások, szülésfelkészítő, gyermekágyi időszakot felölelő és szülőknek, gyermekeseknek szóló előadások, workshopok is megrendezésre kerülnek.

A rendezvény központi oldala: www.szuleteshete.hu

Óbudán, idén Csillaghegyen vehetünk részt Születés Hete programokon. A budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban (1039, Bp. Lehel u. 15-17.) a védikus kultúrához szűkebben-tágabban kapcsolódó előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket hallhatunk. Természetes módszerek a várandósság és a gyermekágyi időszak megkönnyítésére, kismama jóga, apás szülésfelkészítő is megtalálható a programok között. De szó lesz a vegetarianizmusról a terhesség során, a védikus kultúra tisztító folyamatairól, a szamszkárákról, és a babahoroszkópokról is. A programokhoz kapcsolódóan ingyenes tanácsadáson vehetnek részt az érdeklődők: kipróbálható a kismama shiatsu, megvizsgálhatjuk a baba és mama horoszkópját, a várandósság képletét, kórházi dúla és belgyógyász válaszol a várandóssággal, szüléssel kapcsolatos kérdésekre, valamint virágterápiás szerválasztáson és elemzésen is részt vehetünk. A legkisebbeket a szülőkkel egy helyiségben, egyszerű játéktér várja. Az előtérben vegetáriánus büfé (ebédlehetőséggel) is lesz. A programok május 2-án és 8-án kerülnek megrendezésre. Részletes program itt: http://www.szuleteshete.hu/budapest-iii

Bővebben a fesztiválról
A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára.

Miért a Születés Hete?
A szülés és a megszületés megváltoztatja azt a világot, amelynek abban a pillanatban középpontja a megszületett élet. Akik kapcsolatban vannak a kisbabával, visszavonhatatlanul mások lesznek, mint azelőtt voltak. Az életük, ünnepeik és hétköznapjaik egy olyan folyamatosan alakuló és épülő világgá változik, amelynek minőségét alapvetően befolyásolja az a tudás, amely alapján döntéseiket meghozzák. A Születés Hete ezért ahhoz kíván hozzájárulni, hogy ezek az információk elérhetők, feldolgozhatók legyenek, és segítsék a legmegfelelőbb egyéni döntés megszületését.
Hogyan ismered fel a Születés Hetét?
A Születés Hetén összefognak azok a szakemberek, akik az év többi hetében külön-külön azon dolgoznak, hogy a családok tagjai megtalálják azokat az információkat és alternatívákat, melyek ismeretében kiválaszthatják a számukra megfelelő irányt