Esküvői hagyományok Indiából

Fodor Család, Életmód, Hírek

Bár a legtöbben nem szeretnének indiai jellegű esküvőt itt, Európa szívében, mert rendkívül nehéz kivitelezni, hogy 3 napon át csak mulasson a család, és a szokások jó része vallási indíttatású, mégis megfontolandó, hogy a több tízezer éves, szentírásokon nyugvó bölcs kultúra házasságra vonatkozó elemeit legalább részletesen megvizsgáljuk és a leghasznosabb elemek egy részét beépítsük a mi nagy napunkba is. Esküvői hagyományok Indiából – amelyekből mi is hasznosíthatunk valamit.

Esküvő

  1. Szakrális esküvő: Indiában az esküvői szertartás vallási jellegű, nincs külön polgári ceremónia. Minden egybekelésnek van lelki jellege, valami szép elem, ami által kifejeződik, hogy Isten előtt köttetik a házasság, nem pusztán egy papír, ahogy azt ma sokan gondolják. Ettől lesz az ifjú pár ígérete sokkal komolyabb, szentebb. A tűzceremónia a két fél sorsát, karmáját is egybe köti és nagyon komoly felelősségvállalást jelent a másik fél felé.
    -> Még ha csak hagyományos polgári szertartásra készülsz is, esküvődön érdemes valamilyen lelki elemet belevenni a ceremóniába, az aláírásba, hogy igazán fajsúlyos legyen a mondanivaló.
  2. Esküvő csak szépen, tisztán: Éppen a tűzceremónia miatt az ifjú pár testileg és lelkileg tiszta állapotban járul az oltárhoz. Nem csak rituális fürdés, hanem az ima is az előkészületek részét képezi – nem csak a testet, az elmét is tisztítani kívánják. Az előkészületekhez tartozik az is, hogy az esküvő előtti hónapokban a jegyes pár kiemelten figyel a böjtök betartására és a vallásos folyamatok végzésére. A felöltöztetett menyasszony – még a családja és férje előtt – először Isten színe elé járul, a templomban Őneki mutatják meg először a szép arát. A földi életükben ugyanis a hívő emberek igyekeznek az Úr kedvére tenni, nem csak saját vágyaik szerint cselekszenek.
    -> Ne hagyd ki a lelki töltetet esküvődből! Légy hálás, a menyegzőre indulás előtt imádkozz, és elmélkedj egy kicsit magadban.
  3. Előnyös cselekedetek: A házasság jellegét – úgy gondolják – maga az esküvő, a házasság napjának körülményei határozzák meg, ezért az ifjú pár igyekszik ezt a napot szép körülmények között, teljességben, bőségben megélni. Ahhoz, hogy áldásokat kapjanak egybekelésükre, a pár és az örömszülők igyekeznek kedvében járni a vendégseregnek, finom ételekkel, italokkal, de a hagyomány része az is, hogy megetetik a teheneket, a szent jószágokat, akik Krisna legkedvesebb állatai, és akiknek minden ember nagyon hálás, hiszen tejével táplál kiskorunktól.
    Az adományozás is kedvező cselekedet. Az esküvő napján a pár nem csak kapni, hanem adni is szeretne, így pl. papoknak, bráhmanáknak adnak adományokat a házasulandók. Mások a szegényeknek adományoznak, vagy ételt osztanak a környezetükben élő családoknak.
    -> Érdemes valamilyen előnyös cselekedetet végrehajtanod az esküvőd napján. A káros cselekedeteket ezzel párhuzamosan kerülik, így pl. törekszenek arra, hogy ezen a napon különösen erőszakmenetesen éljenek, mindenki javára cselekedjenek. Ennek értelmében egy indiai esküvőn elképzelhetetlen, hogy hússal kínálják a vendégeket, és állatokat mészároljanak le. Fontold meg…
  4. A bőség bevonzása: Az ifjú pár általában gyönyörű ruhákba öltözik, a menyasszonyt gazdagon felékszerezik és virágokkal díszítik. Ez a gazdagság és bőség kifejeződése, így hívogatják a párok magukhoz a jószerencsét. Sokszor nagyon szegény családok lányaiért is összefognak a falu asszonyai, és hennafestékkel is kifestik a menyasszonyt.
    -> Az esküvői ceremónia része, hogy gabonát és gyümölcsöket ajánlanak a szent tűzbe, innen is a hagyomány, hogy rizst, vagy Európában búzát dobnak az esküvőn az ifjú pár felé.
  5. Kerülik a csupasz fehéret: Indiában az esküvői szárik színe vörös és arany, ez a bőség, gazdaság, boldogság és a ragyogó tűz színe. Egyszerű hófehéret a lemondott rend női képviselői, a vánapraszthák viselnek csupán, ezért itt elképzelhetetlen, hogy sima fehérben menjen valaki férjhez. A fehér szín azonban jó lehet, ha csipkével, motívumokkal, kövekkel díszítik ki a ruhát.
    -> A fehér színek mellé, legalább a csokorba, hajadba, érdemes valami színes elemet választani, hiszen a házasság még nem az elvonulás és lemondás része, hanem annak jelképe, hogy a felek a családos életnek, és így a virágzásnak szentelik magukat.
  6. A leány apjának szerepe: Míg nyugaton divatos, hogy az ifjú pár együtt vonul oltár elé, keleten él a hagyomány, hogy a leány kezét apja, vagy ha ő már nem él, egy idősebb férfi rokon vagy fiútestvér adja a vőlegény kezébe. Ennek oka a társadalmi hagyományban keresendő. Egy nő sohasem létezhet menedék nélkül. Egy leányra valamely férfi családtagnak mindig kötelessége felelősséget vállalni, a leány pedig lehetőség szerint követi a menedéke javaslatait, kéréseit az életben.
    -> Amikor a leányt az apa vezeti oltár elé, a vőlegény jelképesen átveszi a felelősséget a leányért. Ez egy nagyon szép tradicionális elem.
  7. A tisztelet kifejezése: „A házasság valójában egy közös együttműködésen alapuló kötelesség, amelyet a lelki fejlődés érdekében a hiteles szentírások határoznak meg.” – írják a védikus szentírások. Ez a kötelesség csak a legnagyobb tisztelettel végrehajtható, ezért az esküvő jelképes elemei közé tartozik az egymás iránti megbecsülés kifejeződése. A férj menedéket ad a feleségének, ezért cserébe a feleség igyekszik követni férje útmutatásait. A férj biztosítja családja védelmét és megélhetését, a feleség pedig az otthon kényelméért és a gyermekekért hoz napi szinten áldozatokat. A két fél ezért tisztelettel adózik egymásnak, amelyet a menyegzőn igyekszenek kifejezni egymásnak, pl. egymás körbejárásával, és megajándékozásával.
    -> Apró dolgok is elegendőek, pl. egy szép, odaadó levél párodnak a nagy napon, amelyben kifejezed háládat és szeretetedet, ez egy nagyon szép szokás, érdemes ezt az  elemet bevenni esküvői tervedbe.
  8. Házassági horoszkóp: A védikus, indiai kultúrában a nehéz társadalmi elvárások mellett egy nagyon fontos elem, hogy az ifjú pár horoszkópját már az eljegyzés felmerülésekor elkészítteti a család. Ebből kiderül, hogy a két személy mennyire jól tud együttműködni a hétköznapok során, hol passzolnak és az élet mely területén lehetnek nehézségeik. Ha az összeillőség gyenge, akkor fennáll a veszélye, hogy a két fél nem óhajt együtt élni egy életen át, így a házasságot inkább nem javasolja az asztrológus.
    -> Mielőtt véglegesen elköteleződnél, érdemes elkészíttetned párhoroszkópotokat, hogy megtudd, miben illetek és nehézségeiteket hogyan tudjátok áthidalni a kapcsolatotokban. Ez lehet a kulcsa annak, hogy a párok sohase váljanak el életük folyamán. Egy jó asztrológus akár a házasság napjára is készítheti az elemzést, amikor is a pár együtt olvassa el, hogy miket kell figyelembe venniük egymás érdekében a tartós kapcsolatért cserébe. Szép eleme lehet ez közös jövőjük kezdetének.

Esküvő - konty

Ha szeretnél bepillantani egy igazi indiai esküvőbe, idén is megteheted több fesztiválon, így pl. a Szekérfesztiválon július 12-én Budapesten, a Krisna-völgyi Búcsúban július 19-21 között vagy augusztus hónapban a Budapesti Búcsúban Csillaghegyen!

(folytatjuk…)

Fodor Kata