Mennyei illatok: Frangipáni Krisna-völgyben

Admin Hírek, Krisna-völgy, Öko

IMG_5777_resizeFrangipáni vagyis templom fa bemutató lesz a Krisna-völgyi Búcsúban!

Isodhyana Botanikus Kertünkbe idén egy csodás újdonság került, a Frangipáni vagy Templom fa (Plumeria rubra). A növény a trópusi Amerika szülötte, de virágának különleges szépsége és illata révén szinte az egész világon elterjedt. Ahol az éghajlat nem teszi lehetővé az egész éves szabadtéri tartását, ott melegházakba költözik.

A növény egy kistermetű, lombhullató fa, amely nagy csokrokban hozza fehér, halványsárga, esetenként rózsaszín, vörös vagy szivárványszínekben pompázó virágait. Egyedi színei és virágformája mellett még meglepőbb varázslatos illata, amely felhőként borítja a növény környékét. Ennek változatossága ugyancsak felülmúl minden képzeletet, és nehéz szavakkal leírni, de hol a parfümök világát idézi, hol pedig kellemes gyümölcsös, vanília vagy kókusz. Hawaii-on az ebből készült virágfüzéreket viselik a nők, és a vendégeket is ezzel lepik meg. Nem csoda, hogy egy ilyen növény a legnemesebb és/vagy a legszentebb helyeket díszíti mindenütt, innen származik a Templom fa vagy Pagoda fa elnevezése, és így került el hozzánk is.

A Krisna-völgyben idén látható bemutatón több tucat fajtáját, Schall Attila kertész Európa-szerte is ritka változatosságú gyűjteményét lehet majd megcsodálni, sőt akár vásárolhat is a legszebb fajtákból.

Pártha dász

www.krisnavolgy.hu