Almás szamósza

Hozzávalók:

15 dkg félzsíros tehéntúró
6 evőkanál olaj
30 dg liszt
5 evőkanál tej
5 dkg cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor

A töltelékhez:
5 dkg mazsola
7,5 dkg cukor
1 evőkanál tej
50 dkg savanykás alma
2 evőkanál citromlé
fél teáskanál őrölt fahéj.

A tetejére:
10 dkg porcukor
1-2 evőkanál citromlé

szamosza

A túrót áttörjük. A töltelékhez a mazsolát megmossuk, leszárítjuk. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, végül a citromlével, a cukorral és a fahéjjal összekeverjük. A mazsolával állandóan kevergetve 10 percig pároljuk. A túrót, az olajat, a tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot jól kikeverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet evőkanalanként hozzáadjuk. Az egészet összegyúrjuk. A tésztát nem túl vékonyra nyújtjuk és 10 cm átmérőjű körformával kiszúrjuk. A már kihűlt almatöltelékkel megtöltjük, félbehajtjuk, és a szélét visszahajtjuk. Aranysárgára sütjük. Még melegen megkenjük a porcukorral összekevert citromlével.

Fotó: vegavarázs.hu