Alu Gauranga – Rakott burgonya az ünnepi asztalra

Az Alu Gauranga a rakott ételek és a burgonyás fogások királya. Egyszerű, mégis nagyszerű. Indiai fűszerezésével még a karácsonyi ünnepi ebédet is feledhetetlenné teszi és megkoronázza a meghitt pillanatokat. Egyébként, nem utolsó szempont, hogy költséghatékony és kiadós fogás, igazi téli recept következik…

Hozzávalók:
500 g házi sajt – elkészíthető más zsíros sajttal is, de ezzel érdemes.
10 közepes nagyságú burgonya
1/2 kávéskanál hing (vöröshagyma helyett használják)
3 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt bors
3 evőkanál finomra metélt friss korianderlevél, kakukkfű vagy petrezselyem
3 evőkanál őrölt koriander
7 dl tejföl
1 kávéskanál kurkuma
50 g vaj
2 evőkanál tejpor

A házi sajtot folyóvíz alatt alaposan leöblítjük, majd lepréseljük. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és igen vékony szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. Egy nagy jénai vagy agyag tál aljába helyezzük a burgonyakarikák egyharmadát, megszórjuk hinggel, sóval, borssal, friss korianderlevéllel, őrölt korianderrel, majd az összemorzsolt házisajt egyharmadát elosztjuk alugaurangaa tetején. Rákenjük a kurkumával elkevert tejföl egyharmadát, és a vaj egyharmadát apró darabkákra vágva a tetejére szórjuk. Ezt az egész műveletet még kétszer megismételjük. Tetejére szitáljuk a tejport. Ráhelyezzük az edény tetejét, és 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Végül 10 percig fedő nélkül pirítjuk a tetejét.

Külön feldobja, ha friss petrezselyemmel vagy pritamin paprikával, saláta levelekkel tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra

Jó étvágyat és meghitt, áldott karácsonyt kívánunk!

Fotó: krishna.com

  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)