Ételt az Életért szeretetlakoma – Ünnepi ételosztás Óbudán

Admin Ételosztás, Hírek, Sajtópont

Az Ételt az Életért Program idén is nagyszabású karácsonyi ételosztást rendez az óbudai lakosok számára, ahonnan bőséges élelmiszertámogatással térhetnek haza a nehéz sorsú emberek.

Fotók a december 19-ei ételosztásról ITT >>

Karácsony… a segítő emberi szívek lázban égve várják, hogy embertársaik életébe egy kis örömöt csempésszenek. A Krisna-hívők humanitárius programjának munkatársai idén 7. alkalommal rendezik meg nagyszabású karácsonyi osztásukat a Flórián téren, melynek keretein belül melegétel és 25 különféle tartós élelmiszer, zöldség és friss gyümölcsök kerülnek kiosztásra a helyi családsegítő által delegált 800 kerületi ellátott s családja számára.

A Krisna-hívők 2008-ban kezdtek el tárgyalásokat folytatni a kerület önkormányzatával egy segélyprogram elindításáról. Elképzelésük az volt, hogy Óbudán napi rendszerességgel tudjanak fő profilukhoz hűen melegételt osztani a kerületi rászorulók részére, felelősséget vállalva ezzel a helyi szociális ellátásában. Terveik értő szívekre és cselekvő szándékra találtak és 2009-ben az önkormányzat és a képviselő testület támogatásával és a családsegítő együttműködésével útjára indult szegényélelmezési programjuk. Kezdetben csak szombatonként egy kaszásdűlői ingatlan udvarán 300 fő részesült a támogatásukban, de az igény és a létszám folyamatosan nőtt.

A nélkülözésben élőket a helyi családsegítő szolgálat értesítette a lehetőségről. Az ellátottak körét családok, nyugdíjasok, leszázalékoltak, munkanélküliek, illetve a legrászorultabbak alkotják. A családgondozókhoz fordulók között sokan vannak, akiknek az egyetlen lehetőségük a napi egyszeri meleg étkezésre a Krisna-hívők népkonyhája. A családgondozó szerint az igénybevevők 80%-a az anyagi nehézségek – eladósodás, bedőlt hitelek, alacsony nyugdíj stb. – és a munkanélküliség miatt igényel támogatást.

2010-ben nagy előrelépés történt: a Krisna-tudatúak felajánlásának köszönhetően heti 5 napra bővült az osztások gyakorisága, majd további fejlesztések révén 2011-től a napi 300 adag helyett már több mint 400 adag étel kiszolgálását is vállalták. Heti 5 napon át, egyik nap egy békásmegyeri, másik nap egy belső-óbudai helyszínen felváltva zajlott az étkeztetés.

2012-ben újabb lényeges változás következett be. Bús Balázs polgármester úr kérésére, figyelembe véve az ellátottak utazási lehetőségeit és a létszámnövekedést, a továbbiakban már heti 5 napon át, mindkét helyszínen (Békásmegyeren és Kaszásdűlőn) párhuzamosan folyt az ételosztás, így azóta napi 600 adag ebéddel támogatják Óbuda rászoruló lakosságát. A résztvevők zömét az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ által gondozott családok alkotják. A rászorulók a vegetáriánus ebéd mellé kenyeret, joghurtot és gyümölcsöt is kapnak, így egy valóban kiadós, egészséges, gazdag és tápláló menüvel látják el a családok minden tagját. 2015-ben összesen több mint 100 ezer adag meleg étel került kiosztásra ebben a kerületben.

Bús Balázs polgármester úr a kezdetektől fogva szívén viseli a program sorsát, a személyes kapcsolat érdekében az ünnepi ételosztásokon maga meri a melegételt a sorbanállók ételes dobozaiba. Ez is jól mutatja, milyen fontos számára a nehéz sorban élő kerületi lakosok sorsa. Az ételosztás nagyszerű kiegészítője a helyi családsegítő intézmény mindennapos munkájának, hiszen az intézet által nyújtott támogatások és családsegítő szolgáltatások az étkeztetéssel együtt egy olyan komplex ellátást biztosítanak, mely által csökkenthető, sok esetben kizárható az életminőség további romlásának veszélye.

A krisnás Ételt az Életért Program a főváros 4 pontján oszt ételt napi rendszerességgel. A városligeti, bárki számára elérhető nyilvános ebédosztás mellett a VII. és a III. kerületben működtet osztópontokat. December 24-25-26-án rendezik meg 1500 főre szóló kiemelt karácsonyi ételosztásukat a Blaha Lujza téren, ahol bőséges élelmiszercsomaggal, gyümölcsökkel, melegétellel és játékokkal várják a nélkülöző családokat – ez népkonyhai osztópont, itt minden kedves karszalagot kapó, sorban álló embert vendégül látnak az önkéntesek.

Köszönjük, hogy az elmúlt években 1%-os felajánlásaikkal vagy 13600/33-as kódú adományvonalon át támogatták az Ételt az Életért Szegényélelmezési Programot. A hívők igyekeznek a felajánlott adományokat legjobb tudásuk szerint felhasználni! Bíznak benne, hogy továbbra is érdemesnek találják programjukat és ezentúl is segítik munkájukat.

Ezúton kívánunk mindenkinek Békés, Örömteli Karácsonyt és Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet!

www.obuda.hu

www.karitativ.hu