Halava – Darapuding meghűlés ellen

A halava igen laktató, akár önmagában is fogyasztható reggelire. Azt tartják, hogy ha valaki nagyon forró halavát eszik, az elűzi a kialakulóban lévő náthát.

Hozzávalók:
3-4 dl víz
15 dkg cukor
5 dkg dió – de tetszés szerint más magvakkal, mazsolával és gyümölcsökkel is tálalható.
10 dkg vaj
12 dkg búzadara

Halava

A vizet a cukorral felforraljuk és kis tűzön forrón tartjuk. A diót durvára törjük, félretesszük. A vajat kis lángon megolvasztjuk. Beleöntjük a búzadarát, és fakanállal állandóan kevergetve 10-15 percig pirítjuk. Ekkor egyik kezünkkel lassan, óvatosan beleöntjük a forró szirupot, miközben a másik kezünkkel lendületesen keverjük. Hozzáadjuk a diót, még 2 percig főzzük kis lángon, hogy a dara az összes folyadékot beigya. Forrón vagy szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.

Elkészítési idő: 25 perc.