Kabli chana til sas – Csicseriborsó, mandula és szezám szósz

A főkóstolók “végtelen csodának” titulálták ezt az ételt, mert az állag variálásával végtelen felhasználhatóságú: lehet szósz, mártás, szendvicskrém, salátaöntet, vagy keverhetünk bele párolt zöldségeket. Egészséges, hiszen gabonával, például rizzsel vagy kenyérrel feltálalva teljes proteinforrás.

Hozzávalók:
40 g szezámmag
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál fekete mustármag
40 g durvára vágott mandula
500 ml főtt és leszűrt csicseriborsó
3 evőkanál friss citromlé
1/4 kávéskanál csípős fűszerpaprika
1/2 kávéskanál hing
1 kávéskanál só
60 ml víz
3 evőkanál olíva vagy szezám olaj

A szezámmagot, a római köményt, a fekete mustármagot és a mandulát serpenyőben szárazon megpirítjuk, kihűtjük, majd kávédarálóban durvára őröljük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és simára turmixoljuk. (A vizet helyettesíthetjük íróval, joghurttal vagy tejföllel.) Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható.
Elkészítési idő: 10-20 perc.

Fotó: gayatriorganic.com