Louki-alu subji – Marwari-stílusú sütőtök és burgonya zöldségétel

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Louki-alu subji – ejtsd szabdzsi, azaz zöldséges főétel, egy igazi őszi csoda sütőtökkel, burgonyával és persze az indiai konyha isteni fűszerezésével. Könnyű, gyors, olcsó, meghűlés ellen is kiváló a ködös estékre….

A különleges étel Radzsasztánból, Észak-Indiából származik, amely forró nappalokkal és hűvös hajnalokkal kihívást jelent a legtöbb évszakban a turistáknak. Az erős és édes fűszerekkel azonban nem csak az ízélményt növelhetjük, segíthetjük hőháztartásunkat és javítja emésztésünket.

Szabdzsi

Hozzávalók:
3 evőkanál ghí vagy növényi olaj
1/2 kávéskanál fekete mustármag
1 kávéskanál kalonji (nigella) mag
1 db 5 cm hosszú fahéjrúd
2 kardamom
2 szegfűszeg
2 babérlevél
1/2 kávéskanál lepkeszegmag
2 evőkanál joghurt
1/4 kávéskanál hing
1 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál chilli por
1/2 kávéskanál kurkuma
50 dkg burgonya
50 dkg kanadai sütőtök
1.5 dl víz
1 kávéskanál citromlé
1 1/2 kávéskanál só

A burgonyát és a kanadai sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, és 1.5 cm-es kockákra vágjuk. A ghít vagy olajat felforrósítjuk, és beleszórjuk a fekete mustármagot, a kalonji magot, a fahéjrudat, a hüvelyükből kivett kardamommagokat, a szegfűszeget és a babérlevelet. Addig pirítjuk őket, míg a mustármagok kipattognak.
Belekeverjük a lepkeszegmagot, néhány árnyalatnyit barnítunk rajta, majd beleöntjük a hinggel, az őrölt korianderrel, az őrölt római köménnyel, a chilli porral és a kurkumával elkevert joghurtot, és egy percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a sütőtököt és a burgonyát, felöntjük vízzel, lefedjük, és kis lángon 15-20 percig pároljuk. Meglocsoljuk citromlével, sóval és cukorral ízesítjük. Citromos rizzsel és purival kiváló, de lángossal, és sima basmati rizzsel is tálalhatjuk.

(fotó: harekrisnatube.com)