Mézeskalács tojás nélkül

mézeskalács , praszádamAz alábbi receptet egy egri Krisna-hívő hölgytől kaptuk. A recept kipróbált, puha és finom, ha pontosan betartjuk, és glutén, illetve laktózmentes verzióban is elkészíthető!

Hozzávalók:

25 dkg vaj
1,5 dkg cukor (több csak ha édesen szeretjük)
50 dkg liszt – gluténérzékenyek számára speciális gluténmentes lisztből.
2 mokkás kanál szódabikarbóna
2 kiskanál őrölt fahéj
1 dl tejszín – ha laktózérzékenyeknek készül akkor növényi tejszínnel is elkészíthető!
1 dl méz

Az elkészítés gyors és egyszerű, ezért a gyerekeknek is lesz türelmük megvárni.
A hozzávalókat összedolgozzukegy tálban, majd rövid ideig pihentethetjük. Gyúrás után formákat szaggatunk és már mehet is a tepsibe a süteményünk. Közepes lángon sütőtől függően 10, legfeljebb 15 perc alatt készre süthetőek a figurák. Mivel könnyen megégnek, ne hagyjuk magára a sütőben, hanem ha szükséges ellenőrizzük az alját. Viszonylag könnyen törik, erre a díszítésnél kell figyelni, de belül “vajpuha” és fémdobozba sokáig eltartható – ha csak a család meg nem dézsmálja 😉