Nimkin – indiai sós keksz, az igazi vendégváró csemege

A Nimkin, vagy nimki, namkeen a sós kekszek ős-archetípusa, a vendégváró csemegék legegyszerűbb formája. Indiában a háziasszonyok nagy vendégeskedés vagy ünnepek előtt készítik, mivel hetekig eláll és különféle fűszerekkel, szezámmal vagy más magvakkal ezerféle változata készíthető – ma már persze bolti verziója is kapható. Ha az ünnepek közötti vendégjárásra kiadós és időt álló csemegét keresünk, ez a legjobb választás.

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
1/2 kk só,
1/8 kk szódabikarbóna,
1 kk édeskömény,
2,5 ek puha vaj,
5,5 – 6 ek víz,
ghí vagy olaj a sütéshez

A hozzávalókból kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarjuk, 1/2 órára félretesszük. Hosszú rudat sodrunk belőle, majd 12 részre vágjuk.
Sorban minden korongból 14 cm átmérőjű lepényt sodrunk. Éles késsel pedig 2 cm-es kockákra/rombuszokra vágjuk. 170°C-os, bő zsiradékban aranysárgára és ropogósra sütjük. Légmentesen lezárva 2 hétig őrzi meg minőségét, variálhatjuk magokkal fűszerekkel, kínálhatjuk csatnikkal.