Ghí: Superfood az Ájurvédából

Admin Életmód, Hírek

A modern nyugati orvostudomány végre bizonyította a ghí, vagyis a tisztított vaj fizikai és mentális egészségre gyakorolt jótékony hatását – amelyet őseink már évszázadok óta jól ismernek.

Egy szindhi mondás szerint: „amit a ghí meg tud tenni érted, azt még az édesanyád és édesapád sem képes”.

ghi

Mi is valójában a ghí?

Tisztított vajként ismeretes, akkor alakul ki, amikor a vajat elkezdjük főzni, melegíteni és a tej mindenféle maradványát eltávolítjuk belőle – egészen pontosan le kell szedni a felfutó zavaros habját egy fakanállal (a szerk.). Így a tiszta, egészséges zsírok koncentrált formája marad csak vissza.

Miként a vaj, nagyon nagy mennyiségben fogyasztva ez is veszélyes lehet az egészségre, kis mennyiségben fogyasztva viszont csodákra képes!

Mire képes a ghí?

  1. Lehetővé teszi a súlyvesztést, fogyást: Miként az olíva vagy a kókuszolaj, a ghí kizárólag egészséges zsírokat tartalmaz, ezért elősegíti a testzsír égetését és a fogyást.
  2. Energiát biztosít: A ghí közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, amit a máj képes azghiképonnal elégetni és energiává átalakítani, így jóval egészségesebb, mint bármely más energiaforrás, melyet a nap folyamán fogyasztunk.
  3. Csökkenti a rák, a diabétesz és a szívbetegségek rizikóját: A ghí gazdag konjugált linolsav forrás, ezért képes megvédeni a káros lerakódásoktól, a ráktól és a cukorbetegségtől.
  4. Csökkenti a koleszterinszintet: A ghí gazdag omega3 zsírsavakban, ami alacsonyabb koleszterinszintet eredményez és javítja a szív egészségét.
  5. Fokozza, erősíti az emésztést: A ghí gazdag vajsav (butánsav) forrás, ami egy olyan rövidláncú zsírsav, melynek különféle jótékony hatásai ismeretesek, többek között a jobb emésztés. A szervezetünk a különféle élelmi rostokat vajsavvá alakítja át, amelyet fogyasztva megkönnyítjük testünk munkáját. A vajsav gyógyítja az emésztő traktust és segít megőrizni az egészséget.
  6. Javítja az immunitást: A ghíben található vajsav javítja az immunitást azáltal, hogy segíti az immunválaszért felelős, kórokozókat gyilkoló T-sejtek (T-limfociták) képződését a bélben.
  7. Felveszi a harcot a gyulladásokkal: Az orvosok ma butirátokat használnak a gyulladásos folyamatok kezelésére, a ghí erre egy jobb, természetes alternatíva.
  8. Javítja az étvágyat: A ghí elősegíti a gyomorsav termelődését, ezáltal a hatékonyabb emésztést.
  9. Elősegíti a rugalmasságot: nem csoda, hogy a jógik ghível készítik ételeiket, a ghí ugyanis keni, olajozza az ízületeket és kötőszöveteket, ami így fokozza a rugalmasságot.
  10. Javítja a látást, a szem egészségét: A ghí gazdag A-vitamin forrás, ami megóv a sárga folt degenerációtól és a szürkehályog kifejlődésétől.
  11. Gyönyörű gyermekkel ajándékoz meg: Mivel K2 vitaminban gazdag, a ghí fontos szerepet játszik kisbabánk arcvonásainak és fogazatának kialakulásában.
  12. Támogatja a pozitív gondolkodást: Az Ájurvéda szerint a ghí egy szattvikus, vagyis a jóság minőségében lévő étel. A jóság minőségében lévő ételek elősegítik az egészség fenntartását, a személyiség fejlődését, a pozitív gondolkodást.
  13. Eltünteti az „érzelmi toxinokat”: A kutatások azt mutatják, hogy a negatív érzelmek jellegzetes kémiai összetétellel rendelkeznek, és ezek a képződő kémiai anyagok káros zsírsavakként raktározódnak. A ghí egy egészséges zsírsav, ami nem enged teret ezeknek a káros érzelmeknek, hanem kiüti őket a nyeregből.
  14. A ghí az ásványi és tápanyagok kiváló vivőanyaga: Az indiai konyhában számos fűszert és gyógynövényt használnak, amelyek különféle ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. A ghí megköti ezeket, kiváló vivőanyagként viselkedik és segít eljuttatni a tápanyagokat a megfelelő szervekhez, ahol azok hasznosulnak.
  15. Nem kell aggódni a szabadgyökök miatt: A legtöbb zsiradéknak rendkívül alacsony a forráspontja, ezt elérve pedig szabadgyökök képződnek a sütés-főzés közben. A szabadgyökök rendkívül káros anyagok, ezek felelősek a szervezetben mindenféle elváltozásért, az öregedésen át egészen a rák kialakulásáig. A ghí forráspontja rendkívül magas, 250 Celsius fok, így addig nem bomlik le szabadgyökökre.
  16. Fagyasztás nélkül is tárolható: Ha a tej mindenféle maradékát eltávolítjuk a ghíből és kizárólag a tiszta zsiradék marad hátra, akkor a ghí évekig eláll fagyasztás nélkül is, anélkül, hogy idővel veszítene minőségéből.
  17. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják: Mivel készítéskor a tej minden formáját eltávolítjuk a ghíből, a ghí általában azok számára is fogyasztható, akik egyébként laktózérzékenyek – ehhez persze kérjük ki háziorvosunk véleményét! (a szerk.)

Forrás: Indiatimes.com >>