Panír alu brindzsal – Házisajt, burgonya és padlizsán savóban sülve

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Tavasszal kinyílnak a lehetőségek a vegetáriánus étkezésben is. Mivel már minden zöldségesnél szép, friss, elérhető áron kaphatóak a padlizsánok egy igazi tradicionális receptet osztunk meg veletek. A savóban készült étel nem csak egészséges s könnyű a gyomornak, de akár egy diétás menübe is beilleszthető ebédre.

Ennek a sabjinak (Indában subjinak, ejtsd: szabdzsi) az elkészítését személyesen Sríla Prabhupáda tanította 1972-ben néhány tanítványának. A “húsevők örömének” nevezte, mert a sült sajt, fűszeres szószban megfőzve állagában és küllemében egyaránt emlékeztet a húsra.

Hozzávalók:
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
3 nagy burgonyaPanír alu brindzsál
2 nagy padlizsán
250 g házi sajt (így készül) – vagy más hőre nem folyósodó kemény, nem zsíros sajt. Vegánoknak: bio szójakocka
1 evőkanál ghí vagy vaj és növényi olaj keveréke
2 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál összemorzsolt szárított erős paprika
1/2 kávéskanál hing – hagyma helyett, így azzal pótolható
1/2 kávéskanál kurkuma
5 dl savó – a tejből marad
(elkészíthetjük sajó nélkül is, esetleg iróval vagy tejszínnel, utóbbi nem lesz diétás változat sajnos, de a tradicionális recept így szól)
1/2 kávéskanál őrölt koriander
1 1/2 kávéskanál só

A padlizsánt, a burgonyát és a sajtot 2.5 cm-es kockákra vágjuk, és ghíben (tisztított vajban) vagy olajban egyenként megsütjük. 1 evőkanál ghít felmelegítünk, barnára pirítjuk benne a római köményt, beleszórjuk a paprikát, a hinget és a kurkumát, majd néhány másodperccel ezt követően felöntjük a sóval és az őrölt korianderrel ízesített savóval. Nagy lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a sült zöldségeket és a sajtot, és kis lángon kb. 20 percig főzzük. A burgonya fényes és aranysárga, a padlizsán puha, és sajt pedig lédús lesz. Forrón rizzsel, barnarizzsel, hajdinával vagy lepénykenyérrel tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra.