Sült padlizsánragu

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Az ünnepi asztalra mindig fontos, hogy egy gazdag, tápláló és mégis ízletes főétel kerüljön. Az ünnepi asztal körül azonban nagyon gyakran nem csak vegetáriánus személyek ülnek… ezért jó, ha olyan főételt választunk, ami mindenkinek egyaránt ízletes és örömet okoz.

Egy a Krisna-hívők körében kedvenc húselhagyó ételként ismert, egyébként az indiai fűszerek ellenére karakteres, gazdag, gulyás hatású ételt kapunk, melyet akár vegán változatban is elkészíthetünk! Ha pedig úgy tartja kedvünk, akár házisajt nélkül is elkészíthetjük, így egy egyszerű és könnyen emészthető, de médis ünnepi fogást kapunk.

Hozzávalók:
2 db friss padlizsán
0.5 kg burgonya
3 l zsíros, házitejből készült sajt vagy tofu, füstölt is lehet
Étkezési citromsav
Fűszerek: koriander, gyömbér, chili, római kömény
1 tk só

A tejet feltesszük forrni. Forráskor, a tej emelkedésekor a tejből kicsapjuk a túrót, ehhez 1 teáskanál étkezési citromsavat adagolunk 2 liter tejhez. Tehát a 3 liter tejhez, 1,5 teáskanálra lesz szükség. Egy szűrőbe, vagy abba tett géz-pelenkába, tiszta konyharuhába merjük ki a kivált gazdag túrót. A túrót lecsepegtetjük jól kinyomkodjuk, akár fel is akaszthatjuk a mosogató fölé. A visszamaradt savót félretesszük hűlni. A sajtot akár előző nap is elkészíthetjük, így keményebb, erősebb lesz és kevésbé lesz lágy az íze.

A zöldségeket egyenlő nagyságú kockákra vágjuk és egyesével kisütjük egy kevés olajban, majd ha szükséges, lecsepegtetjük. Ekkor készítjük el a fűszeres alapot.

Kevés olíva olajban, ghíben vagy kókuszzsíron megpirítunk 1 mokkás kanál római köményt,  1 db chilit (ha nem kedveljük a túl csípőset kevesebbet), 1 evőkanál őrölt koriandert, majd rádobunk egy fél diónyi friss reszelt gyömbért. Ha tofuval dolgozunk, érdemes akár füstölt változatot is választanunk a főételünkhöz, ha nem és kedveljük a füstölt ízeket, fekete mustármaggal bolondíthatjuk meg az ételt. Ha megpirult egy kicsit a gyömbér, akkor felöntjük fél liter savóval, sózzuk, és újra felforraljuk a fűszeres levet. Végül beledobjuk a sült padlizsánt és burgonyát és további 5 percig összefőzzük a preparációkat. Forrón, friss zöld fűszerekkel dekorálva tálaljuk. Mellé friss kenyeret fogyaszthatunk. Jó étvágyat!