Szívmelengető finomság: Sárgaborsóleves almával és kókusszal

Ebben a szokatlan levesben a sárgaborsó, az alma, a kókusz és a fűszerek íze lassú főzés során érik össze. A végeredmény egy rostos, természetesen édes leves, ami kiváló csemege a hűvös, esős, télbe hajló napokra és nagy előnye, hogy a gyermekek is szívesen fogyasztják!

14,5 dk g feles zöld- vagy sárgaborsó,
1 kk finomra reszelt friss gyömbérgyökér vagy 1 kk gyömbérpor 1 kk
citrommal elkeverve,
1-2 finomra metélt hegyes csípős
zöldpaprika, (ez csökkenthető, elhagyható)
1 darabka fahéj,
8 egész szegfűszeg,
4 szem fekete bors,
4 ek ghí vagy étolaj,
1 kk kurkuma,
2 l víz,
1 nagy savanykás alma,
2,5 dk g kókuszreszelék,
2 ek finomra metélt
petrezselyemzöldje,
1,5 kk só

A sárgaborsót megmossuk, forró vízbe tesszük és 5 órán keresztül ázni hagyjuk.
A gyömbért, a zöldpaprikát, a fahéjdarabkát, a szegfűszeget és a borsszemeket összekeverjük, és a felforrósított zsiradékban 10 másodpercig pirítjuk. Belekeverjük a kurkumát és felöntjük vízzel. Felforraljuk, hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót, a kókuszt és a meghámozott, 16 felé vágott almát. Takaréklángon 1 1/2 órán keresztül főzzük. Ha a sárgaborsó teljesen megpuhult és szétfőtt, lehúzzuk a tűzről, sózzuk és petrezselyemzöldjével ízesítjük.

(A recept eredetileg megjelent az Isteni ízek című szakácskönyvben)

  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)