Tél kincse: Aszalt szilva krémleves az ünnepi asztalra

Az ünnepi asztal mesteri fogása lehet egy vegán vagy akár lakto-vegetáriánus módon is elkészíthető igazi “tél kincse” típusú leves, az aszalt szilva-krém. A finomság kevesebb vízzel desszertként, pohárkrémnek is elkészíthető!

Hozzávalók:
30 dkg aszalt szilva – válasszunk jobb minőséget, krémesebbet!
3 evk vágott mandula
2 dl habtejszín vagy kókusztejszín – esetleg más növényi tejszín
1 db fahéjrúd, vagy 1 kk őrölt fahéj
2 db szegfűszeg vagy 1/3 kk őrölt szegfűszeg
4 evőkanál barna nádcukor
1 kis kanál vaníliás cukor vagy aroma, só

A krémlevesekhez szeretjük az egész fűszereket választani, hogy főzés után, ha valakit zavar eltávolíthassuk a nagyobb fűszerdarabokat, de őrölt változattal is készíthető. A szilvából néhány szemet elkülönítünk és felvágjuk, a többit, ha szükséges magozzuk vagy a már magozott aszalt szilvákat egy lábasba helyezzük, vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, kb. 1-2 cm magasan, és 1 csipet sóval és a fűszerekkel felforraljuk. A szilva a felesleges vizet természetesen el fogja főni. Forrástól kb. 15 percig főzzük, majd a fűszerek eltávolítása után mixerrel pépesítjük levesünket. Ha langyosra hűlt hozzáadhatjuk a tejszínt vagy kókusztejszínt, és a még megmaradt szilvadarabkákat. Az ünnepi asztalra vágott mandulával bőségesen megszórva, tejszínhabbal vagy akár friss koriander levél dekorációval tálalhatjuk.

Tipp: Ha az ünnepi asztalon fahéjas szegfűszeges dekorációt helyezünk el, az aromák igazi összhatást érnek majd el együtt.

Aszalt szilva

  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)