Tepla – Csicseriborsó- és búzalisztből készült lepény

Admin Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek

A tepla Nyugat-Gujarat kedvelt étele, de hazánkban is egy színes és isteni csemege lehet a hűvösebb hónapokban. Félig graham lisztből készítjük, de elkészíthetjük gluténmentes verzióban is, kukorica vagy csicseriborsó és sárgaborsólisztet használva csak. Ez a remek lepény csípős, fűszeres verzióban általában az apukák kedvence, de kevésbé csípősen a gyerekek is kedvelik.

Hozzávalók:
30 g csicseriborsó- vagy sárgaborsó liszt
200 g graham liszt
2 kávéskanál csípős hegyes zöldpaprika, darálvaMethiTepla
2 kávéskanál friss reszelt gyömbér
1/4 kávéskanál kurkuma
1/3 kávéskanál hing (hagyma helyett)
2 kávéskanál ajwain (indiai boltokban kapható)
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál tengeri só
2 evőkanál finomra metélt zöldfűszer (korianderlevél, lepkeszegmag-levél, petrezselyem, bazsalikom vagy majoranna, esetleg ezek keveréke)
2 evőkanál olvasztott vaj
60 ml joghurt – lehet növényi is
80 ml meleg víz
ghí vagy növényi olaj a sütéshez

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, majd 12 gombócra osztjuk.
Nyirkos ruhával letakarjuk, kicsit pihentetjük. Az első gombócot 10 cm átmérőjű, egyenletes vastagságú lepénnyé nyújtjuk, kissé formázzuk. A felmelegített palacsintasütőbe helyezzük, két evőkanál olajat csurgatunk a széle alá, és 2 percig közepes lángon sütjük – ha szükséges még 1-2 perci alacsonyabb lángon folytatjuk. A tetejére locsolunk 1 evőkanál olajat, megfordítjuk, és ezt az oldalát is pirosra sütjük. Ugyanígy készítjük el a többi teplát is. Forrón tálaljuk.

A tészta összeállítási ideje: 10 perc.
A teplák sütése darabonként: kb. 4-5 perc, remek csemege és jó uzsonna, tízórai iskolásoknak is, gyerekek esetében érdemes elhagyni a csípős fűszereket.