Bengáli vajas paradicsomleves

E századeleji recept kétségtelenül nyugati hatásról árulkodik, hiszen liszttel sűrítik, fűszerezése azonban bengáli hagyományokat őriz. A bengáli paradicsomleves télen és nyáron egyaránt kellemes, frissítő első fogás lehet, csípősebb verzióban a téli hideg ellen is hatásos védekezés.

Hozzávalók:
4 evőkanál vaj,
1 kg paradicsom,
1 kis alma,
1-2 csípős zöldpaprika,
1/2 babérlevél,
4-5 szem fekete- vagy zöldbors,
1 evőkanál vékony szeletekre vágott friss gyömbérgyökér,
2 kávéskanál őrölt koriander,
5 dl víz,
2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt,
1/2 kávéskanál cukor,
1 kávéskanál só,
1 dl tejszín,
1 evőkanál vaj,
2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöldje
vagy kapor

1 evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert, és 12 percig főzzük. Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük és hozzáadjuk a fennmaradt vizet.
A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk és még öt percig főzzük.

Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel. Ekkor már nem szabad forralni!
Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük. Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez adnánk.

  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)