Minden vasárnap: Sunday Love Feast – Krisna-tudatos családi délután

Admin Budapest programajánló, Programajánló

Azok számára, akik még nem ismerik a vaiṣṇava (Krisna-tudatos) kultúrát és programokat, életünk megismeréséhez elsőként a vasárnapi programjainkat ajánljuk.

A vasárnapi program több évtizedes tradíció a mozgalmunkban és több évezredes Indiában. Célja, hogy a mindennapi kora reggeli lelki programok mellett a fiatalok, családok, gyermekek, idősek együtt kapcsolódhassanak ki és Krisna-tudatos hangulatban, lelki környezetben töltsék el a hétvége egy délutánját. A vasárnapi program jó lehetőség arra, hogy ha hétköznap nincs időnk, lehetőségünk elmenni a Krisna-templomba és csatlakozni a közösség életéhez, akkor vasárnap lelkileg feltöltődhessünk, tanulmányozhassuk az indiai ősi szentírásokat, élvezhessük a szerzetesek és barátaink felemelő társaságát. A lelki élet mindennapi gyakorlásához elengedhetetlen, hogy a hívők olyan társasággal vegyék körül magukat, mely mélyíti hitüket, erősíti lelki gyakorlataikat, a vasárnapi programok így kiváló lehetőséget kínálnak a lelki feltöltődésre.
A templomokban ebéd- vagy vacsoralehetőség is kínálkozik, a büfében tojás- és tejmentes süteményekből, szendvicsekből is válogathatnak vendégeink.

Vasárnapi programok az országban:

  • Minden héten Budapesten: 1039 (Csillaghegy) Lehel utca 15-17.
  • Alkalomszerűen Egerben, Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett és más városokban is megrendezik őket – ezekről érdemes a honlapon tájékozódni.
  • Krisna-völgyben vasárnap kora reggel a Caitanya Caritāmrtacímű szentírásból tartanak leckét, majd délben ebédelési lehetőséggel várnak – laktovegetáriánus finomságokból. Erről mindenképpen érdeklődni kell inulás előtt! Itt: www.krisnavolgy.hu

A budapesti vasárnapi program menete:

14:00 Meditációs zene (bhajana). Ebbe lehetőség van hangszerekkel bekapcsolódni, ha valaki mestere a zeneművészetnek.
15:00 Előadás a Krisna-tudatos életmód, filozófia és kultúra tárgyköréből, melynek végén kötetlen kérdés-felelet lehetőség is van.
16:00 Tradicionális táncos istentisztelet (kīrtana).
Itt a férfiak és hölgyek külön-külön táncolnak, a lépések pedig rendkívül egyszerűek.
16:30 Vegán lakoma (az ebédjegyet a templom recepcióján lehetséges megvásárolni)
19:00 Esti szertartás (Gaura-ārati), szintén zenés-táncos formában zajlik.
19:30 Meditációs zene a központok zárásáig (21:00).

Étkezési lehetőség: 
Budapesten a bőséges indiai menü a program előtt tisztelhető meg, 16:30-tól. Hagyományosan a földön vagy székeken ülve, közös imádsággal kezdik a hívők a lakomát, amihez bárki csatlakozhat, ha egy kiadós, ízletes, friss indiai ebédre vágyik.

Ételeink vegetáriánusak, tejtermék csak akkor fordul elő 1-1 fogásban, ha a Krisna-völgyi tehenek túltermelik a várt mennyiséget, a legtöbb esetben vegán finomságokat kínálunk, így ételallergiások is könnyűszerrel találnak a maguk számára megfelelő fogásokat a menüből. Budapesten gyermek és felnőtt menüjegy is elérhető – az ebédjegyet a recepción lehet megváltani, a felszolgálás a prasādam szobában történik, a templom déli oldalán.

Budapesten a kisgyermekesek számára gyermekjátszó és gyermekfelügyelet is elérhető, amiről a helyszínen érdemes érdeklődni, a gyermekek azonban csakis felnőtt felügyelet mellett tartózkodhatnak a templom területén.

Templomi etikett:
Vendégeinket központjainkban arra kérjük, hogy érkezéskor legyenek kedvesek levenni a cipőt és azt az erre a célra kialakított helyiségben vagy területen hagyni. Amennyiben ez valamiért nem lehetséges, úgy cipővédő fóliát biztosítunk.
Kérjük, lehetőség szerint hosszú, legalább térd alá érő szoknyát, nadrágot viseljenek, a hölgyeket kérjük a keblek, vállak elfedésére.
A gyermekek szaladgálására, harsány kiabálására kérjük, hogy a szülők fokozottan figyeljenek. A szülők legyenek kedvesek gyermekeikkel együtt tartózkodni.

Köszönjük!

Eger: www.lepnikell.hu
Debrecen: www.harekrisna.hu
Budapest: www.lelekpalotaja.hu