Pakora: Bundában sült zöldségek – a tojás nélküli panírozás titka

Admin Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Gyakorlatilag valamennyi zöldségféléből készíthető pakora, mégis a karfiolpakora a legnépszerűbb. Indiában a pakora csaknem nemzeti szenvedélynek számít. Nyüzsgő városi utcasarkoktól elhagyatott vidéki vasútállomásokig mindenhol megszokott látvány egy-egy kis pakorás kézikocsit körülvevő csoport. Büfékben gyors falat egy kis csatnival vagy gyümölcslével, otthon pedig egyszerű, olcsó, könnyen elkészíthető csemege váratlan vendégeknek vagy a családnak. Mindig gőzölgő forrón tálaljuk!

Hozzávalók

225 g sárgaborsó liszt vagy csicseriborsó liszt
1 evõkanál kalinji
1/2 kávéskanál õrölt fahéj
1/4 kávéskanál erõs fûszerpaprika
2 kávéskanál õrölt koriander
2 kávéskanál õrölt római kömény
1 1/2 kávéskanál kurkuma
1/4 kávéskanál hing
2 kávéskanál só
250 ml hideg víz
700 g zöldség (kisebb rózsákra szedett karfiol, vagy vékony karikákra vágott burgonya, padlizsán, paradicsom, cukkini, csillagtök, kaliforniai paprika, csíkokra vágott sárgarépa vagy éretlen banán, esetleg spenót, spárga, articsóka, stb.), vagy kockákra vágott házi sajt
ghí vagy növényi olaj a sütéshez

A sárgaborsó vagy csicseriborsó lisztet átszitáljuk, majd belekeverjük a fűszereket. 5 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük. Állandóan kevergetve még annyi vizet adunk hozzá, hogy a kanál hátulját befedje. 10-15 percig pihentetjük. Közben megmossuk és felvágjuk a zöldségeket, majd habverővel alaposan megkeverjük a tésztát, hogy kissé könnyebbé tegyük. Beleszórunk egy maroknyi zöldséget, majd egyenként kivesszük őket, és azonnal beledobjuk a felmelegített ghíbe vagy olajba. Ügyeljünk, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, másképp belül nyers marad a pakoránk. Aranybarnára sütjük, és egészen forrón, paradicsom vagy tamarind chatnival tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc