Szabadban sült lepény grillezett zöldségekkel

Admin Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek

Tombol a nyár, aki teheti, vízpart mellett próbálja túlélni a kánikulát, ahol esténként a grillzöldségek illata száll. Erre az időre is ideális étel ez a töltött paratha recept, ami élesztő nélküli, teljes kiőrlésű lisztből készül, laktató, mégis könnyen emészthető, és végtelen formában variálható. A Krisna-völgyi Búcsúban a tehenészethez látogatók személyesen is megkóstolhatták.

Hozzávalók:
Teljes kiőrlésű liszt
Víz

Kókuszvaj a kenéshez

Töltelék:
Túró
Padlizsán
Bazsalikomlevelek
Paradicsomkarikák
Savanyú káposzta

A lisztet a sóval és minél melegebb vízzel lágy tésztává gyúrjuk és egy fél órát állni hagyjuk.

Közben elkészítjük a lepénytölteléket. A túróhoz sót, borsot és bazsalikomleveleket keverünk. A padlizsánt vagy bármilyen más zöldséget grillen megsütjük. A paradicsomot felkarikázzuk.

Amikor ezek megvannak, a tésztából szilványi golyókat kerekítünk, majd lisztezett felületen laposra nyújtjuk őket. A kör alakú lepényeket egymás után sparhelten vagy serpenyőben sütni kezdjük. Amikor kifehéredett az alja, megfordítjuk. Lehet, hogy teljesen felfúvódik, ilyenkor nyomkodjuk le, hogy mindenhol átsüljön. Közben ahogy forgatjuk, egy ecsettel kenjük meg mindkét oldalát a kókuszzsírral. Hamar megsül, ha túl soká sütjük, kiszárad és ropogós lesz.

A kész lepények felébe halmozzuk a töltelékeket: a túrókrémet, a grillzöldséget, a savanyúságot, a paradicsomkarikákat, némi olajba áztatott bazsalikomlevelet, és ráhajtjuk a lepény másik felét. Meg lehet dobni csípős paprikával is, ha valaki azt szereti. A töltelék amúgy bárhogyan variálható kedvünk, ízlésünk szerint. A mi tehenészeink Krisna-völgyben ezt a változatot készítették finom friss túróból.

Isteni reggeli, isteni ebéd és isteni vacsora készülhet belőle.

Jó étvágyat!