Poha – Villámgyors reggeli lapított rizsből

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ezzel a fűszerezéssel egy hagyományos dél-indiai ételt készíthetünk, aminek a lapított rizs adja az alapját (indiai boltokban beszerezhető). Mivel nagyon könnyen emészthető, leginkább reggelire ajánljuk, és mivel ezt a fajta rizst valójában nem kell főzni, még a reggeli rohanásba is belefér. Kb. 4-5 adag lesz belőle.

Hozzávalók:
250 g lapított rizs
egy marék kesudió
2 közepes burgonya
2 db paradicsom
4 ek kókuszvaj
1 dl urad dhal
1 kk fekete mustármag
1 kk egész római kömény
1/2 kk édeskömény
3 ek kókuszreszelék
1 cm zöld chili
1/2 kk hing
5-6 currylevél
1 kk kurkuma
2 kk őrölt koriander
1 1/2 kk só
1 csokor koriander vagy petrezselyem

Elkészítés:
A lapított rizst 2-3x átmossuk és pár percre beáztatjuk, de ne várjuk, hogy megdagadjon. Közben olajon megpirítjuk a kesudiót, a kockára vágott krumplit pedig bő olajban kisütjük, majd ezeket félretesszük. Egy wokba öntjük az olajat és elkészítjük benne a fűszeralapot. Kezdjük a fekete mustármaggal, várjuk meg, míg elkezd pattogni, ekkor az egész köményt is hozzáadjuk, majd az édesköményt, és az urad dhalt is. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, az apróra vágott zöld chilit, a hinget, és a currylevelet. Megint hagyjuk pirulni egy ideig, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
Beletesszük a kockára vágott paradicsomokat, rákanalazzuk a kurkumát és az őrölt koriandert, illetve az összes lapos rizst. Ekkor adjuk hozzá a sült kesudiót és krumplit. Megsózzuk, megszórjuk apróra vágott friss korianderrel (hűtő hatású) vagy petrezselyemmel (fűtő hatású), és rövid idő alatt kevergetve összefőzzük.
A lapított rizzsel édes reggelit is készíthetünk, abba tehetünk gyümölcsöket, joghurtot vagy tejet.