A 800 kilós Bhagavad-gita lesz a legnagyobb szent könyv a világon

A Bhagavad-gitát egy példányban, lélegzetelállító méretben fogják kinyomtatni, “A meghökkentő Bhagavad-gita” néven, amelynek mérete 2.8×2 méteres lesz és 800 kilót fog nyomni.

A hatalmas könyvet az ISKCON olaszországi közössége adományokból finanszírozza. A könyv tervét a BBT mediterrán részlege tervezte meg.

A BBT alapítványának kurátora és a részleg vezetője, Madhusevita Das tisztázza, hogy noha vannak lelki témában nagyobb könyvek – mint pl. a Dubaiban található “Ez Mohamed Próféta”, amely 5×8,6 méteres – mégis ez lesz a legnagyobb teljes szentírás a világon.

Egy ideje azon gondolkodom, mi lenne a legjobb módja annak, hogy Srila Prabhupada Bhagavad-gita Úgy, ahogy van című könyvének dicsőségét terjesszük úgy, hogy az embereket arra lelkesítse, hogy el is olvassák. Ebből jött az ötlet, hogy csináljuk meg a világ valaha nyomtatott legnagyobb méretű szentírását.

 

Minthogy 2018 a Bhagavad-gita Úgy, ahogy Van kiadásának az 50. évfordulója, tökéletes év egy ilyen tervhez. Madhusevita pedig a tökéletes személy a megvalósításra. Több, mint egy évtizede nyomtat már olyan nagyalakú könyveket a Mediterrán BBT keretén belül, mint pl. a Darsana, a Krishna-Art, valamint a Bhagavad-gita 16 kilós De Luxe kiadása. 

“A 2.8×2 méteres, 800 kilót nyomó Meghökkentő Bhagavad-gita eddig messzemenően a legnagyobb vállalkozásuk. 670 oldal terjedelmű lesz, 4046 négyzetméter papírra lesz nyomtatva. Tizennyolc kitűnő festményreprodukciót fog tartalmazni az elegáns oldaltervű könyv, amit YUPO szintetikus papírra forgnak nyomni, így elszakíthatatlan és vízálló less.“ – meséli.

A könyvet az ún. Japán módszerrel kötik be, azaz rozsdamentes acélcsavarokkal fogják össze. Borítója szénszálakból fog állni, ami könnyű, mégis rendkívül erős anyag, amit pl. műholdak építésénél akalmaznak. A borítón szereplő festményt, ami Krisnát és Arjunát ábrázolja, lézerrel kivágott nemesfém díszítések veszik majd körbe.

“Valódi, használható könyv lesz, aminek az oldalait lapozni lehet, és megfelelő gonddal és hozzáértéssel úgy építjük meg, hogy évezredekig tartson.” – mondja Madhusevita.

A Meghökkentő Bhagavad-gita könyvtervét és koncepcióját olyan BBT-s bhakták dolgozták ki, mint Ali Krishna Dasi, Haladhara Dasa, és Rupa Sanatana Dasa. A nyomás és az előállítás feladatát milánói szakértők végzik.

A könyv leleplezésére az Indiabeli Delhiben kerül sor december 19-én, egy nagyszabású Gita-jayanti ünnepség keretében, ami nagy sajtóérdeklődést fog kelteni, mivel az eseményen a miniszterelnök és más kiválóságok is hivatalosak lesznek.

A könyvet elszakíthatatlan, vízhatlan szintetikus papírra nyomják, elegáns és innovatív kivitelben.

A későbbiekben az ISKCON Delhi kampuszán egy két tonnás hidraulikus állványon helyezik el, amin bárki megtekintheti. 

A tervező Rupa Sanatana és Madhusevita szerint a Meghökkentő  Bhagavad-gita több lesz, mint könyv: imádandó tárgy lesz, avagy murti, amit az emberek csodálhatnak, tisztelhetnek, sőt aminek akár áratit is bemutathatnak, pl. az olyan jeles alkalmakkor, mint a Gita elbeszélésének napja. Alkalmanként lehet majd tartani szertartásokat, amelyek során a könyvet végiglapozhatják.

Madhusevita megmagyarázza, milyen komoly haszna lesz ennek a könyvnek:

“Ki fogja emelni Srila Prabhupada Bhagavad-gita Úgy ahogy Van könyvének a momunentalitását, azaz a figyelem középpontjába helyezi a művet. Utazni fog az országban és százezreket fog lelkesíteni arra, hogy megvásárolják a művet.”

Emelni fogja a BBT presztízsét is Indiában és a világban, ami közvetve az ISKCON presztízsét is emelni fogja. Híressé teszi majd Srila Prabhupadát Indiában és a világ körül, többen fogják megismerni eredményeit és lelki tanítómesteri helyzetét.

“A Meghökkentő Bhagavad-gita mérföldkő lesz általában a vaisnavizmus és közelebbről az ISKCON történetében; ilyen felajánlás még soha nem történt Srila Prabhupadának és a megelőző ácsárjáknak” – mondja Madhusevita.

 

Madhava Smullen, ISKCON News
Forrás: https://iskconnews.org/800-kg-bhagavad-gita-set-to-be-largest-sacred-text-in-the-world,6769/

 

  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)