Mentás zöldborsóleves

Egész évben készíthetjük ezt az isteni levest, nyáron zsenge, télen fagyasztott borsóból. A mentás változat azonban igazi nyári csemege, könnyű és hűsítő hatású a forróságban.
 
Hozzávalók:
1 kg zöldborsó
2 dl tejszín (növényi vagy rendes)
1 kk hing (hagyma helyett használatos fűszer)
1/2 kk bors
1 kk tárkony
1 kk csombor (borsikafű)
3 evk liszt, ha valaki gluténmentesen étkezik keményítővel vagy rizsliszttel helyettesíthető
1/2 kk szerecsendió
1 vagy 2 evk menta – ízlés szerint
 
A fűszereket kevés növényi olajban 20 mp alatt megpirítjuk, ha a borsó fagyasztott, akkor érdemes kissé kiolvasztani a főzés kezdete előtt. A fűszeres alapra helyezzük a borsót, felengedjük vízzel, hogy ellepje, majd sózzuk. Kb. 20 perc alatt megfő (a frissnek több idő kell). Kb. félidőnél a borsóhoz adjuk a mentaleveleket, amit aztán az étel kiszedése előtt eltávolítunk a fazékból. Ehhez a legjobb, ha egy tea-tojásba tesszük, és abban áztatjuk ki. Ha krémesen szeretjük a borsót lepépesítjük egy kézi mixerrel. A végén kis lisztes habarást készítünk a tejszínnel, a főzelékkel összeforraljuk, majd a szerecsendiót is hozzáadjuk. 
 
  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)