Narancsos-karobos muffin tojás nélkül

Admin Desszertek, Hírek, Receptek

A muffinok könnyen szállítható ajándéknak is kiváló finomságok. Szépen dekorálva bármilyen étkezést, összejövetelt feldob.

Hozzávalók: 
3 db narancs vagy ennek megfelelő 2 dl narancslé
10 dkg cukor
20 dkg liszt (ha gluténmentes lisztet használnál, akkor zabpehely vagy hajdinalisztet válassz)
2 teáskanál sütőpor és 1 kávéskanál szódabikarbóna (de lehet csak sütőpor is)
5 dkg karobpor
2 evőkanál joghurt/szójajoghurt
10 dkg olvasztott vaj/ghí/ vagy ennek megfelelő olaj

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A narancsokat megmossuk. Az egyiknek lereszeljük a héját. Mindkettőnek citrusprésen kicsavarjuk a levét. Ha nincs éppen narancs, akkor 2 dl 100%-os narancslére lesz szükségünk. A fennakadt gyümölcshúst is félretesszük. Egy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, a karobport és a narancs héját összekeverjük. Egy másik tálban a joghurtot felverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancslét és  az olvasztott vajat/olajat és a narancs húsát. Ehhez keverjük a szilárd összetevőket. Lazán összedolgozzuk és 12 muffin formát megtöltünk vele. Kb. 35 perc alatt megsütjük. Ha kész, a muffinokat 10-15 percig még a formában hagyjuk, utána vesszük csak ki. Tetejét karobos vajkrémmel és színes dekorelemekkel díszítjük. Eper és ferrero rocher, vagy bogyós kék gyümölcsök és rafaello golyók. Marcipán masnik, virágok, csillámpor, a muffin attól igazán különleges, hogy gyönyörűen van díszítve 🙂

Karobos vajkrémhez:

20dkg karobpor
25 dkg vaj
¼ dl víz
15 dkg kristálycukor
1 dl joghurt/szójajoghurt

Elkészítés: A vizet a cukorral lábosba öntjük, és addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Közepes lángon, keverés nélkül sziruppá főzzük, de nem karamelizáljuk a cukros vizet. A joghurtot hozzákeverjük a sziruphoz. Gőz fölött, fakanállal kevergetve addig főzzük, amíg be nem vonja egy fémkanál hátát. A karobot belekeverjük a krémbe. Azonnal áttesszük egy jeges vízzel félig teli tálba, s kihűlésig keverjük. Végül kikeverjük a habosra felvert vajjal és a muffinokra nyomjuk.

(Fotó: Gopibhava m)