Prabhupāda subji

Krumpli, zöldborsó és házisajt fűszeres tejszínes szószban. Ez a tradicionális indiai étel mozgalmunk bejegyeztetőjéről, alapító lelki tanítómesterünkről, Śrīla Prabhupādáról kapta a nevét, mert állítólag ez volt az ő kedvence az egyszerű, mégis ízletes indiai ételek közül. 
Hozzávalók:
– 6 db közepes burgonya
– 40 dkg zöldborsó
– házisajt 2 liter tejből
– 5 dl savó vagy víz
– 4 db paradicsom
– 10 hámozott mandula
– 2 ek olaj
– 5 db szegfűszeg
– 1 nagy egész fahéj
– 2 db babérlevél
– 3 db kardamom héjában vagy őrölve
– 1 kk kurkuma
– 1 ek friss gyömbér
– 1/2 kk őrölt szerecsendió
– 2,5 kk só
– 1 kk cukor
– 1,5 dl tejszín
– 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
A tejből házisajtot készítünk és kockára vágjuk, a megmaradt savót félretesszük. Az olajon megpirítjuk a babérlevelet, a fehéjat, a koriandert és a fahéjat, majd rádobjuk a kockára vágott krumplit és
pár percig pirítjuk. Felöntjük a savóval, hozzáadjuk a borsót, a reszelt gyömbért, a kurkumát és a szerecsendiót, felforraljuk és 10 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a szeletekre vágott paradicsomot és a
cukrot, majd még 10 percig főzzük.

 
Közben kisütjük a mandulát és a házisajt kockákat. Vigyázzunk a mandulával, mert még azután is barnul egy keveset, hogy leszűrtük. Amikor megpuhult a krumpli, a sajtot, a mandulát, a tejszínt és a sót is hozzáadjuk, majd miután felforrt, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Tálalás előtt kivesszük belőle az egész fűszereket.
Jó étvágyat!

 
  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)