Louki tamatar tarkari – Vajpuha tök paradicsommal

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A nyári időszak igazi ajándéka a tökfélék családja, amelyek mindenhol bőségesen teremnek, magas a folyadéktartalmuk, lágy ízűek, jól fűszerezhetők és gyorsan elkészíthetők, sőt, könnyűek az emésztés számára. Ezt a loukiból, vagyis tökből készült főételt főzőtök vagy indiai tök helyett elkészíthetjük akár cukkíniből is. 

Hozzávalók:
2 csípős zöldpaprika – ízlés szerint lehet kevesebb is
2 kávéskanál durvára vágott friss gyömbér
3 evőkanál kesudió vagy mandula, esetleg tökmag
1 1/2 evőkanál egész koriander
1 kávéskanál római kömény
1/4 kávéskanál édeskömény
1/2 dl víz
3 evőkanál ghí vagy vaj/kókuszzsír
2 közepes paradicsom
70 dkg főzőtök/cukkíni
1/2 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál só
3 evőkanál finomra metélt friss korianderlevél, bazsalikom vagy petrezselyem

Elkészítés:

Ledaráljuk a mandulát vagy a kesut, amit előzőleg érdemes 4-5 órára beáztatni, vagy akár már egyből daráltat vásárolni belőle. A tököt megtisztítjuk és kisebb kockákra vágjuk.

A karikákra vágott zöldpaprikát, a gyömbért, a kesudiót vagy mandulát, a koriandert, a római köményt és az édesköményt leturmixoljuk a vízzel.

A ghít/kókuszzsírt felforrósítjuk, beleöntjük a fűszer-pürét, és addig sütjük, míg besűrűsödik, és elválik a ghítől. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, és kicsit szétfőzzük. Belekeverjük a kockákra vágott tököt, a kurkumát, a sót és a zöldfűszer felét, lefedjük, és kis lángon 10 percig pároljuk. Néha óvatosan megkeverjük, hogy nehogy leragadjon. Ha túl száraz, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet. A tök minőségétől függően 20-40 perc alatt puhára főzzük.

Tálalás előtt a tetejét megszórjuk a maradék zöldfűszerrel, korianderrel vagy petrezselyemmel. Néhány szem kesudióval dekorálhatjuk. Rizzsel, kenyérlepénnyel tálaljuk.

Elkészítési idő: 35-55 perc