Kārtika és Dāmodará-vrata: A gyertyaajánlás hónapja

Admin Hírek, Programajánló, PROGRAMOK

Minden évben megünnepeljük Kārtika hónapot, a lemondások és a belső lelki fejlődés hónapját, amikor is Kṛṣṇa gyermekkori formájára, Dāmodarára emlékezünk.

Kṛṣṇa 5300 évvel ezelőtt jelent meg a Földön és mutatta be csodálatosabbnál csodálatosabb kedvteléseit. Ezek közül számtalan olyan is van, amelyre a vaiṣṇava néphagyomány gyermekkori kedvtelésként emlékezik. A gyermek Kṛṣṇa még igazán aprócska volt, amikor csodálatos módon démonokat pusztított el és szabadított fel, és persze mindeközben csodálatos bájával, szépségével elbűvölte szüleit és rokonait.

A gyermek Kṛṣṇa ugyanakkor sokszor a kelleténél is csintalanabb és vakmerőbb volt, ezért egy napon édesanyja, Yaśodā egy famozsárhoz kötözte Őt, hogy móresre tanítsa kisfiát. Az Úr e jellegzetes formáját nevezik Dāmodara formának. Noha csak egy ártatlan, erőtlen gyermeknek tűnt, valójában a Legfelsőbb Úr alászállt formájaként erős, hatalmas és anyagi dolgok által megállíthatatlan, megköthetetlen és független volt. Yaśodā anya szívből jövő aggodalma gyermekéért azonban annyira megindította Kṛṣṇāt, hogy engedte Magát megkötözni édesanyja szeretetének köteleivel. A Dāmodara kedvtelés szép szimbóluma annak, hogy ha szívből vágyunk Istenre és az Ő jelenlétére az életünkben, akkor Ő hagyja magát megkötözni a szeretettel, és lekötelezettjévé válik bhaktájának. Hogyha a hívő átadja az életét Neki, akkor Isten is átadja Magát szeretett hívének.

Kārtika hónapban teliholdtól teliholdig (október 13-tól november 12-ig), a hívők minden este ghílámpást ajánlanak a gyermek Kṛṣṇānak. Ekkor eléneklik a Dāmodara-aṣṭakát, a kedvtelést felelevenítő dalocskát, majd Śivarāma Swami Dāmodara-jananī című művéből tartanak egy rövid felolvasást. A programhoz vallási hovatartozástól függetlenül bárki csatlakozhat. Budapesten hétfőtől szombatig 19:30-kor, vasárnap 17.30-kor, Kṛṣṇa-völgyben 18:30-kor tartják a szertartást.