Mantra meditáció

A Kṛṣṇa-tudat legfontosabb vallási gyakorlata korunkban a Mahāmantra, a Hare Kṛṣṇa mantra éneklése.

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa
Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare
Hare Rāma Hare Rāma
Rāma Rāma Hare Hare

(ejtsd: Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré)
„Drága Uram, kérlek, foglalj le odaadó szolgálatodban!”

Az Úr Szent Nevének éneklése mindig minden körülmények között az egyik legfontosabb folyamat, ugyanakkor a Kali-korszakban, az úgynevezett vaskorban, amelyben élünk, ez különösen igaz. Míg a korábbi korszakokban az elsődleges vallásos folyamat a meditáció vagy éppen az áldozatok bemutatása volt, addig ma a Szent Névben érdemes a leginkább elmerülni, ez ugyanis az egyik legegyszerűbb, mégis a legkevesebb hibalehetőséggel járó meditációs folyamat, ám végzése nagyon könnyű és bárki által alkalmazható. Az éneklés során ráadásul az odaadó szolgálat folyamatai közül hármat is végzünk, egyszerre énekeljük, halljuk az Úr Szent Nevét, és ezáltal folyamatosan emlékezünk is rá.

Chaitanya Mahaprabhu
Kṛṣṇa neveinek éneklése megtisztítja a tudatot az anyagi szennyeződésektől és lelki boldogságot eredményez. Tömören úgy fogalmazhatnánk ezt meg, hogy a Szent Név zengése általánosan elégedetté, kiegyensúlyozottá teszi az embert. A Szent Név éneklését az Úr Caitanya (ejtsd: Csajtanja) Mahāprabhu, Kṛṣṇa 15. századi alászállt formája terjesztette el. Példás élete során egy bhakta (hívő) képében megjelenve mutatta be a mantra meditáció folyamatát és a vallásgyakorlás alapvető elemeit. A hívők ebben a folyamatban is közvetlenül Krisna előírását követik.

  • Kṛṣṇa neveit ismételhetjük egyedül (japa),
  • másokkal közösen énekelve (bhajana),
  • és közösen táncolva (kīrtana).

A Szent Név éneklésének végső célja az önzetlen, tiszta istenszeretet elérése. Isten nevei transzcendentálisak, lelkiek. Nem ebből az anyagi világból származnak, hanem a lelki világból, Isten hajlékából, s mivel Ő abszolút, Nevei nem különböznek Tőle. Ugyanolyan lelkiek és tiszták, mint Ő Maga. Ha valaki kimondja a neveit – Hare, Kṛṣṇa, Rāma, Gaurāṅga, stb. –, akkor közvetlen kapcsolatba kerül Vele. A névben benne rejlik Kṛṣṇa Maga. Ezért a mantra meditációt nagy tisztelettel végzik a hívek.

Isten neveinek éneklésével, kimondásával az ember megszabadul múltbeli tettei visszahatásaitól, egyenes következményeitől, és fokozatosan elveszíti anyagi ragaszkodásait, vágyait, amelyek egyébként végeláthatatlanul és kielégíthetetlenül termelődnének újra az elme segítségével. Lelki céljai felé haladva az ember a Szent Név éneklésének köszönhetően magasabb rendű boldogságot tapasztal. Ily módon fokozatosan megtisztul, és halála pillanatában is képes lesz Istenre gondolni. Teste elhagyása után ezáltal eljut Isten birodalmába, ahonnan már nem kell visszatérnie az anyagi világba. A védikus írások kijelentik, hogy Isten neveinek rendszeres ismétlése, éneklése nélkül jóformán lehetetlen előrelépést tenni a lelki fejlődés útján. Ez azonban a leghatékonyabb módszer, ha szeretnénk előre haladni.
A Krisna-tudatú hívők számára a nap során a legfontosabb folyamat a reggeli mantra meditáció, a japázás (ejtsd: dzsapázás) végzése. A reggeli tisztálkodást követően a nap első órái a lelki életről szólnak, a közös imádság pedig a legnagyobb elmélyülést adó gyakorlat.

Japa

A mantra meditáció vagy japázás azt jelenti, hogy Isten Szent Neveit figyelemmel és odaadással ismételjük. Ehhez egy 108 golyóból álló imafüzért, japa-láncot használunk, amit a japa-zsákban tartunk, amelynek alakja egy nyíló lótuszra hasonlít. A zsákot a kezünkön tartva, a 108 láncszemen haladva egyenként elmondjuk a Mahāmantrát, ezt nevezik „egy kör” japázásnak. Az avatott hívek számára naponta legalább tizenhat kör japázást írnak elő a szent írások, ami mintegy másfél-két órán át tart. A nem avatott hívek a számukra megfelelő számú kört ismétlik el naponta. A gyakorlás által a meditáció egyre mélyül, s a napi 10 perces meditáció akár több órára képes emelkedni. A japameditáció közben nagyon fontos a szavak tiszta kiejtése és figyelmes hallgatása. Aki akár csak egyszer is kiejti Kṛṣṇa nevét, pl. Hare Kṛṣṇa, kezdő gyakorlónak számít, s életében kedvezőségekre számíthat.

Cimkék: