Dāl egyszerűen

Péter Palok Levesek, Receptek

Hozzávalók:

  • 200g sárgaborsó
  • 2 l víz
  • 1 teáskanálnyi reszelt friss gyömbér
  • 1 kávéskanálnyi római kömény
  • 8-10 db curry-levél
  • 1 db száraz chili
  • 1 kávéskanálnyi asa foetida (hing)
  • 1 teáskanálnyi kurkuma
  • 2 teáskanálnyi só
  • 2 evőkanál ghí vagy olaj

A ságaborsót  a 2 l vízbe tesszük majd közepes lángon főzzük  kb 1 órán át míg pépes nem lesz, közben a keletkező habot szűrővel leszedjük. A végén belefőzzük a kurkumát.  Felhevítjük a ghít vagy az olajat barnára pirítjuk benne a római köményt és a curry levelet majd hozzáadjuk a chilit. Amikor a száraz fűszerek megpirultak hozzáadjuk a reszelt friss győmbért és az asa foetidát. Az egész fűszerkeveréket hozzáöntjük a megfőtt sárgaborsóhoz és néhány percre lefedjük, hogy az aromák ne száljanak el. Megsózzuk  összefőzzük még 5 percig. Az így elkészült dāl rizzsel vagy forró purival tálaljuk és 1-2 evőkanálnyi joghurtot adunk hozzá.

Dhál egyszerűen