Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola


A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége (MKTHK) 1998-ban alapította meg a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítványt Budapesten. Az Alapítvány a hindu vallás vaiṣṇava ágának, az emberiség egyik legősibb filozófiájának és kultúrájának széleskörű megismertetését, valamint szakembereinek képzését és továbbképzését tűzte ki céljául. Az Alapítvány 2001-ben hozta létre a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolát, amely 2004 szeptemberétől államilag elismert felsőfokú oktatási intézményként működik.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola a hinduizmus világvallását elsőként képviselő felsőfokú oktatási intézmény Magyarországon. A Főiskolán folyó képzés elveit a vaiṣṇava vallásbölcseletet az Indián kívüli világban hitelesen elterjesztő A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda – a Főiskola névadója – tanításai határozzák meg.


A Főiskola 2008 szeptemberétől áttért a bolognai osztott képzésű oktatási rendszerre, amely három éves BA (Bachelor of Arts) főiskolai diplomát ad, nappali és levelező tagozaton. A vaiṣṇava teológia BA szak 2009-ben kiegészült az Európai Unióban és egész Európában is egyedülállónak számító vaiṣṇava jógamester BA szakkal. Így jelenleg a Főiskola két BA alapszakon – vaiṣṇava teológia és jógamester – folytat képzést, majd 2013 szeptemberétől elindítja vaiṣṇava teológia MA (Master of Arts) szakját is.

A Főiskola felekezeti és világnézeti hovatartozástól függetlenül minden érdeklődő számára nyitott, aki a vaiṣṇava vallásbölcselet, filozófia és hitgyakorlat, valamint a jógahagyományok elméletének és gyakorlatának megismerésére törekszik. Így a vaiṣṇava teológus szakokra is, felekezeti hovatartozástól függetlenül, bárki jelentkezhet, aki teljesíti a Főiskola honlapján (www.bhf.hu) részletezett követelményeket. A vaiṣṇava jógamester képzés a jóga teljes folyamatának oktatását felöleli. Az általánosan ismert haṭha yoga āsanák (ejtsd: hatha-jóga ászanák) mellett az ősi indiai filozófiát, a jógapszichológiát, a relaxációt és a meditációt, valamint az ájurvéda alapjait is megismerhetik a hallgatók.

  • ora
  • joga
  • diak
  • Bhf

Lélekvándor Klub

A Főiskola számos formában teret ad a társadalmi életnek is. A Lélekvándor Klub célja, hogy a hallgatók és a tanárok, valamint rokonaik és barátaik közös kirándulásokon vehessenek részt, és a közös kikapcsolódás során mélyebben is megismerhessék egymást.


Budapesti Haré Krisna Indiai Oktatási és Kulturális Központ

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola szerves része és egyik alappillére a budapesti Haré Krisna Indiai Oktatási és Kulturális Központnak. A Központ célja, hogy elérhetővé, megismerhetővé, és a hétköznapi életben alkalmazva mindenki számára kipróbálhatóvá tegye az emberiség egyik legősibb bölcseletének, a Védáknak a tanításait. A Központ működésében a Főiskola kiemelkedő szerepet kap, hiszen a modern tudomány nyelvén és módszereivel közvetíti a több ezer éves védikus ismereteket. Így ezek nemcsak érthetővé, hanem – tértől és időtől független, örök tudás lévén – alkalmazhatóvá is válnak a mai kor emberei számára.