Üdvözlünk, Hare Kṛṣṇa!


Ebben a menüpontban néhány perc alatt megismerheted életszemléletünket, életmódunkat. Megtudhatod, ki Kṛṣṇa, mi a helyünk a világvallások között, és miként próbáljuk segíteni embertársainkat. Láthatod, hol találhatóak központjaink, és milyen programokon, klubesteken, eseményeken hallhatsz tőlünk, rólunk többet, és mit érdemes tudni ezekről a programokról. Tarts velünk, és legyél Te is boldog!

A Kṛṣṇa név szó szerint azt jelenti: „A Mindenkit Vonzó”. Úgy hisszük, hogy Isten egy, akit több névvel illetnek (Allah, Jehova, Buddha, stb.), és akit minden vallás más módon közelít meg.
A Krisna-tudat egy monoteista, egyistenhívő vallás annak ellenére, hogy a hinduizmus világvallásának részeként sokszor tévesen politeistának gondolják. A hindu kultúrkörben Istennek többféle ábrázolása létezik, aminek az az oka, hogy Kṛṣṇa több különböző formában is alászállt ebbe az anyagi teremtésbe, hogy bemutassa kedvteléseit. Ezeket a formáit nevezzük avatāráknak. Emellett léteznek olyan ábrázolások is, amelyek nem Kṛṣṇa közvetlen inkarnációit jelenítik meg, hanem egy-egy félistent (pl. Śiva, Gaṇeśa, Sarasvatī, stb.). A félistenek olyan Isten által felhatalmazott személyek, akik valamilyen fontos feladatkört látnak el az univerzumban ahhoz hasonlóan, ahogyan a miniszterek az államigazgatás esetében.
A Krisna-hívők tehát Kṛṣṇát az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként, személyként tisztelik, aki személyes tulajdonságokkal bír.
Kṛṣṇa, eredeti formájában, mintegy 5300 évvel ezelőtt jelent meg az anyagi teremtésben, Indiában, egy Vṛndāvana nevű faluban. Később, legutóbbi megjelenésében 1486-ban Navadvīpában Caitanya Mahāprabhu képében szállt alá a Földre. Kṛṣṇa, az eredeti Úr azonban a lelki világban folyamatosan jelen van, és az Őt körülvevő lelkekkel szüntelenül élvezi vidám, szeretetteli kedvteléseit.

Budapest Szanga program

Vasárnaponként aktuális lelki programjainkat világszerte a '60-as évek óta minden Krisna-templomban megrendezzük azok számára, akiknek hétközben nem fér az életükbe a templomlátogatás, vagy akik szeretnének közelebbről megismerni bennünket. Ajtónk bárki előtt nyitva áll, a szervezett program ebédidőben kezdődik és addig tart, amíg jól érzed magad nálunk.


A Budapest Szanga program menete:

15:00
Meditációs zene
(bhajan)
16:00
Előadás

17:15
Zenés-táncos szertartás (kīrtan)

18:00
Vegetáriánus ebéd (elvitelre)

19:00
Meditációs zene (bhajan)


Nézz be hozzánk!


Templomainkban az élet már kora hajnalban, 4:30-kor kezdődik az első szertartással. Innentől kezdve egész nap nyitva állnak a kapuink, bármikor benézhetsz a templomba imádkozni, olvasni, meditálni, beszélgetni, vásárolgatni. Legkésőbb 21:00 órakor zárunk. Várunk szeretettel!

Templomok állandó alkalmai

Budapesti Templom

Állandó programok

4:30-tól Maṅgala-ārati – reggeli program Közös mantra meditáció
7:00 Darśana ārati: Oltárnyitás Guru pūja: Śrīla Prabhupāda iránti elismerés és tisztelet kifejezése
7:40 Reggeli előadás, lecke
(11:45-12:30 Az oltár zárva tart)
12:30 Bhoga ārati: Déli oltári ajánlás
19:00 Gaura-ārati
(19:30-20:30 Az oltár zárva tart)
20:30 Esti darśana
21:00 Az oltár és a templomépület zárása

Krisna-völgy

Állandó programok

4:30-tól Maṅgala-ārati – reggeli program Közös mantra meditáció
7:00 Darśana ārati: Oltárnyitás Guru pūja: Śrīla Prabhupāda iránti elismerés és tisztelet kifejezése
7:40 Reggeli előadás, lecke
(11:50-12:40 Az oltár zárva tart)
12:30 Bhoga ārati: Déli oltári ajánlás
16:00 Usthapana ārati: Délutáni rövid ceremónia májustól októberig
(Október 1-április 30.: 12:00-16:00 az oltár zárva tart)
18:00 
Gaura-ārati - esti ajánlás Krisna-völgyben
(18:30-19:30 Az oltár zárva tart)
19:30 
Esti darśana
20:00 
Az oltár és a templomépület zárása

Templomi etikett

A védikus kultúra fontos része az etikett, az egymással való viselkedés elveinek megtartása. Ezeket az elveket Kṛṣṇa mondja el a Bhagavad-gītāban, mi pedig megpróbáljuk követni ezeket központjainkban a vaiṣṇava kultúrának megfelelően. Közösségünk számára fontos, hogy megőrizzük a tisztaságot, mind testi, mind lelki értelemben, és olyan közeget teremtsünk, amelyben minden hívő el tud mélyülni a lelki gyakorlataiban.

  • 1. A tisztaság megőrzése végett központjaink bejáratában az utcai cipőt minden esetben le kell venned, a látogatáshoz papucsot vagy cipővédő lábzsákot tudunk biztosítani.
  • 2. A templom területén tilos dohányozni, alkoholt fogyasztani vagy hústerméket behozni / fogyasztani.
  • 3. Az épületet a teljes testet elfedő öltözetben lehet meglátogatni, hölgyeknek hosszú szoknya és a kebleket elfedő kendő vagy szári, uraknak dhóti vagy hosszú nadrág a legmegfelelőbb viselet. Ideális esetben a hölgyek emellett a templomszobában a fejet is elfedik egy kendővel.
  • 4. A hívők hagyományos köszönése a "Hare Kṛṣṇa", vagy a "Haribol" kifejezés, melyek jelentése „Minden dicsőséget az Úrnak”, illetve „Énekeld Isten neveit”.
  • 5. A templomszobába való belépéskor leborulással fejezzük ki tiszteletünket az Istenségek felé. Ehhez hasonlóan az oltárfüggöny nyílásakor vagy csukódásakor, illetve a lelki tanítómesterek felé is megadjuk ezt a tiszteletet.
  • 6. A templomszobában, illetve az étkezések során a hölgyek és urak külön oldalon foglalnak helyett, imádságaikat és a templomi táncokat is ennek megfelelően a helyiség külön oldalán végzik.
  • 7. Az étkezéseket közös imádsággal kezdjük és csak ezt követően fogyasztunk az ételből.
  • 8. A templomszobában a programot vagy meditációt kérjük, ne zavard meg beszélgetéssel.
  • 9. A templom területén a fiatalkorú gyermekek minden esetben szüleik mellett kell tartózkodjanak, kérjük, hogy gyermekedet ne hagyd egyedül!
  • 10. A különféle rítusokba, āratīkba való bekapcsolódás lehetőségéről a recepción vagy a helyszínen tartózkodó szerzetesektől érdeklődhetsz. A szanszkrit vagy bengáli nyelvű imákhoz és dalokhoz énekeskönyvet biztosítunk.

Köszönjük, hogy látogatásod során figyelembe veszed elveinket, és reméljük, hogy hamarosan vendégeink között üdvözölhetünk.


Találkozz egy szerzetessel - időpontot foglalok

Klubprogramok

Govinda Klub Budapest
ha nem félsz másképp gondolkodni

Minden kedden 18:00

Budapest Kīrtan Jam


Péntekenként 18 órától várunk mindenkit közösségi mantra estünkre, a Budapest Kīrtan Jamre.

Helyszín: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.

Honlap
Facebook

Govinda Klub Eger


Egri Govinda Klub

Minden szerdán 17:30

Helyszín: Eger, Tűzoltó tér 5. (Govinda étterem)
Kapcsolattartó: Śraddhā Nṛsiṁha dāsa (Hüvelyes Lajos), tel: 30/483-9229.

Zárt FB csoport

Klub Pécs


Mantra Műhely Szombathely

Mantra Műhely

Minden vasárnap 16:00 
Helyszín: Szombathely, Fő tér 15.
Vagy hívd: 0630-2568637

Mantra Klubest

Minden kedden 17:00 
Helyszín: Szombathely, Fő tér 15.
Bővebben
Vagy hívd: 0630-2568637

Debrecen


Irány Goloka!

Minden 2. hét csütörtökön 18:00-19:30
Helyszín: Debrecen, Magyari u. 2.
Bővebben

Reggeli program

Minden hétköznap 6:00 (kedden és csütörtökön 5:00) 
6:00-7:00: Közös éneklés és mantrameditáció
7:00-8:00: Közös olvasás
Helyszín: Debrecen, Magyari u. 2.
Bővebben

Govinda Klub Debrecen

Minden pénteken 17:00

Kipróbálod?


A hit terjesztésének fontosságát a védikus írások és a vaiṣṇava szentek is megerősítik. A védikus tanítások szerint a hívők számára a lelki fejlődés és az odaadó szolgálat 5 leghatékonyabb formája:

„ Szent helyeken, így Mathurā városában élni; imádni az Úr Kṛṣṇa istenszobor (mūrti) formáját; elbeszélni a Srīmad-Bhāgavatamot (kīrtanam, azaz átadni a tudást a hiteles szentírásokon keresztül); szolgálni, segíteni más hívőket; énekelni az Úr Szent Nevét, a Hare Kṛṣṇa mahámantrát.” – írja Rūpa Gosvāmi a 16. századi vaiṣṇava szent Az Odaadás nektárja című munkájában.


Śrīla Prabhupāda továbbá arra kérte híveit, hogy mindig minden körülmények között gondoskodjanak a társadalom elesettjeiről, a szegényekről, mivel az emberek metafizikai, lelki témákkal és így Istennel csak akkor képesek behatóbban foglalkozni, hogyha alapvető testi szükségleteik kielégítésre kerültek. Śrīla Prabhupādát rendkívül megérintette az éhező gyermekek látványa Kalkuttában, ezért arra kérte tanítványait, hogy a templomközpontok 10 mérföldes (kb. 20 km-es) körzetében egyetlen éhező se legyen. Ennek megteremtéséhez a helyes élelmiszerelosztásról szóló ismeretek átadását, valamint a vaiṣṇava tanítások széleskörű terjesztését javasolta. A vonatkozó törvények szerint a hívők hitük terjesztése során a felkínált adományokat elfogadhatják. A védikus szentírások a brāhmaṇāk (papok, lelkészek) egyik vallásos kötelességének nevezik az adományok elfogadását az Úr missziója számára. Az adományozást és az adományok elfogadását pedig a hívők közötti odaadás és szeretet kifejezésének egyik jeleként írja le A tanítások nektárja, vagyis a Śrī Upadésámrita 4. verse.

A különleges Kolostorok Titka Hétvége oktatási programunkat azok számára állítottuk össze, akik szeretnének megismerkedni azon életbölcsességekkel, amelyek az ősi Indiából származnak, és eredetileg csak a tudás könyveiben, a Védákban találhatók meg. Ezen titkok birtokában egy lelkibb, boldogabb élet lehetősége tárul az ember elé. A boldogság anyagi, tárgyi dolgokkal nem megvehető. Nélkülözhetetlen hozzá az a tudás, hogy kik vagyunk mi valójában, mi az élet célja és mi a küldetésünk ebben a világban. Valódi tudás nélkül döntéseink megalapozatlanok, tetteink irány nélküliek. Amíg valaki e kérdésekre nem tudja, vagy legalább nem keresi a válaszokat, addig elkerüli a boldogság, bármekkora házban is lakik, bármilyen drága autója van, vagy bármilyen luxus körülményekkel is van körbevéve. A két dolog független, ez ugyanis a lélek állapotától függ, nem az anyagtól. A boldogságra való igény azonban az ember legtermészetesebb, legösztönösebb vágya. A hétvége nem csak egy elméleti, hanem egy gyakorlati képzés is egyben, ami bepillantást enged a transzcendens rejtelmeibe és segít azt meg is tapasztalni.


Önismereti Táborainkat azok számára szervezzük, akik szeretnék elsajátítani a Kṛṣṇa-tudatos életmód fortélyait, valamint mély vágyuk van a védikus filozófiát átfogóan megismerni és a gyakorlatba átültetni. Ahhoz, hogy valóban boldog életet tudjunk élni, elengedhetetlen önmagunk megismerése, megértése – a kézzelfogható világ elemei önmagukban nem táplálják a lelket és nem örvendeztetik meg a szívet.


A Misszionárius Képzési rendszert azok számára ajánljuk, akik szeretnék a Kṛṣṇa-tudatot teljes időben, a szerzetesi közösséghez csatlakozva gyakorolni. A Misszionárius Képzés egy kiváló lehetőség, hogy megismerkedjünk India több ezer éves filozófiájával és kultúrájával, a legfontosabb védikus szentírásokkal, és a folyamatos tanulás mellett az önmegvalósításra helyezzük a hangsúlyt. Ez a képzési forma egy 7 hetes, átfogó programot foglal magában. Ez alatt megtanulhatod, hogy hogyan lehet egy templomon belül, aktív egyházi szolgálat mellett, intenzíven gyakorolni a lelki életet.


Krisna-tudat otthon

Hogyan vegyük fel a szárit?


Hogyan ajánljuk fel az ételt?


Hogyan fessünk tilakot?


Hogyan meditáljunk?


Letölthető fotók az otthoni oltáradra

Image
Image

"Azok, akik az odaadó szolgálat e maradandó útját járják, s Engem tekintve legfelsőbb céljuknak nagy hittel teljesen elmerülnek ebben, azok nagyon-nagyon kedvesek Nekem." BG 12.20.