Tanításaink

Krisna

  1. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének tagjai az Úr Kṛṣṇát az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként tisztelik. A Kṛṣṇa-tudat a hinduizmus világvallásához tartozó legnagyobb vallási irányzat. Az Úr Kṛṣṇa, az Istenség Legfelsőbb Személyisége imádata a hívők legfontosabb vallásos tevékenysége.
  2. Az Úr Kṛṣṇát a hívők az odaadó szolgálat folyamatán keresztül képesek megközelíteni.
  3. Ehhez elengedhetetlen, hogy a hívők megértsék, az élőlények nem azonosak anyagi testükkel, hanem örök lelkek, és hogy megismerjék a lélekvándorlás és karma tanát.
  4. A vallásos folyamatok gyakorlásához kívánatos a fő erkölcsi és szabályozó elvek betartása, valamint az ahiṁsā, az erőszakmentesség elvének, és a vegetarianizmus megértése, követése.
  5. A legfontosabb napi tevékenységek közé tartozik, hogy a hívők erőszakmentes, vegetáriánus ételeket ajánlanak Istennek, az ilyen élelmiszer karma-mentes, lelki étellé válik.
  6. A mantra meditáció végzése a napi vallásgyakorlatok másik alappillére, az Úr Szent Nevének éneklése közvetlenül összekapcsolja a hívőt Istennel.
  7. A templomokban és központokban a Kṛṣṇa-hívők az Úr ún. mūrti-formáit imádják, amely nem különbözik Magától Kṛṣṇától. A mūrti-imádat történhet templomokban és otthon.
  8. A hívők a vallásgyakorlás alapjának tekintik a lemondás, az igazmondás és a kegyesség elvének gyakorlati megvalósítását. A mindennapokban a tisztaság és a tradicionális viselet segíti a megfelelő tudatállapot kialakítását az elmélyüléshez.
  9. Az élőlények a lelki életben hatékonyan fejlődhetnek, az elemző tanulmányozás, a tanulás által, ehhez pedig elengedhetetlen a védikus szentírások rendszeres és alapos tanulmányozása.
  10. A hívők (bhakták) a közösségi életben , a bhakták (hívők) és egymás társaságában még hatékonyabban fejlődhetnek, ehhez kiváló támpontot nyújt a fesztiválok és a szent helyek látogatása.
Cimkék: