A KRISNA-HÍVŐK ÉVES PROGRAMAJÁNLÓJA 2019


Érdekel az egészséges életmód, a jóga, a mantrameditáció, Kelet művészete és vallási tradíciói? Vagy egyszerűen csak szeretnél sikeresebb, boldogabb, teljesebb életet élni? Kiszakadnál a rohanó mindennapokból és valami különleges élményre vágysz a szürke hétköznapok helyett?
India több ezer éves tudáskincse és kulturális sokszínűsége hosszú ideje vonzza a Kelet szerelmeseit. A Krisna-hívők magyarországi szent helyei, kulturális központjai és fesztiválhelyszínei évtizedek óta ablakot nyitnak e misztikus ország szokásaira és életmódjára. A kíváncsi érdeklődők megismerhetik konyhaművészetét, pazar szín- és formavilágát. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége országos programjain, előadások, klubestek, workshopok és táborok keretében megismerheted a védikus kultúra időtlen ajándékait. Országszerte rendszeres és kiemelt fesztiválprogramokkal várunk az év során.


Budapest


Rendezvények


Április 27.


Jóga Fesztivál - Tradicionális jógaiskolák fesztiválja

Az Aquarium Klubban a Magyarországon jelen lévő főbb jógatradíciók mutatkoznak be, mint a Vrindávan-Gangótri, a Sivananda, az Iyengar, a Himalája, az Astanga vagy éppen a Kriya Jógatradíció. E hagyományok képviselői a nap során előadásokat tartanak, miközben több teremben egyidejűleg jógagyakorlás is zajlik. Megismerhetjük a jóga hagyományos irányzatait és átadásra kerül a Jógarádzsa Kiválósági Díj is.

www.yogafest.hu


Május 5.
10:00-17:00



Íz- és Jógafesztivál

Éld át velünk a sokszínű India hétköznapi csodáit! Ismerd meg közelebbről is az Ájurvédát, India 5000 éves gyógytudományát, és kóstold meg az indiai konyha finomságait! Vegyél részt az ingyenes állapotfelméréseken, és próbáld ki az ájurvédikus kezelési módszereket. Hallgass a témához kapcsolódó praktikus előadásokat, workshopokat, vagy mélyedj el az önismeretben.

www.lelekpalotaja.hu


Június 29.


Szekérfesztivál
- Egy nap India Budapesten

A Ratha-yātrā fesztivál ősi tradíciót követő vallási ünnep és fergeteges utcai kavalkád. A díszes felvonulás a belvárosból indul, majd a Városligetbe érkezik, ahol egésznapos India fesztivál, indiai bazár, vegetáriánus finomságok, workshopok, zenei bemutatók, rendhagyó beszélgetések, és változatos színpadi produkciók várják az érdeklődőket.

www.szekerfesztival.krisna.hu


Augusztus 18.
10:00-17:00


India Varázsa Fesztivál

India sokszínűsége elevenedik meg a szemünk előtt, amelybe egyetlen nap alatt teljes bepillantást kaphatnak a látogatók. Indiai esküvő tűzceremóniával, tradicionális hangszerek bemutatója, szórakoztató színpadi műsor, egzotikus táncok, látványfőzés, hennafestés, indiai vásár, gyermekfoglalkozások várják a vendégeket.

www.lelekpalotaja.hu


Október 6.
10:00-16:00


Indiai Gasztronómiai Nap

A Lélek Palotája rendezi hazánk egyik legnagyobb indiai gasztronómiai rendezvényét. A látogatók megismerkedhetnek India tradicionális konyhaművészetével, a világ legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyományával. Az ízeken keresztül az ősi birodalom kultúrájába is bepillanthatnak. Látványfőzés, kulináris kalandozás, indiai teaszalon, egzotikus fűszerek, gyermekprogramok sora hívogatja a látogatókat.

www.lelekpalotaja.hu


November 21.


Létkérdés Konferencia

A Létkérdés Konferencia főiskolánk tudományos szimpóziuma, amely során minden évben egy aktuális, égető, az emberiséget, társadalmat előremozdító témát vitatnak meg a felek. A tudomány, a metafizikai kérdések és a hétköznapi, gyakorlati hasznosság kereszteződésében. Itt valóban megosztásra érdemes gondolatok születnek.

www.letkerdes.hu

Vallási ünnepek


Március 24.


Gaura-pūrnimā Fesztivál

A Krisna-hívők kiemelkedő vallási ünnepe az Úr Kṛṣṇa XV. századi formájának, Srī Caitanya Mahāprabhunak a megjelenési napja, aki India-szerte elterjesztette a Hare Kṛṣṇa mantra éneklését. A hívők egész napos közös imádsággal, énekkel, zenével, tánccal, alkonyatkor lakomával ünnepelnek és emlékeznek Caitanya elragadó kedvteléseire.


Október 8.


Rāmacandra Vijayotsava

Ezen a napon az Úr Rāmacandra (Krisna megjelenési formája) győzelmét ünnepeljük, amelyet Rāvana démon felett aratott. Az udvaron felállított Rāvana bábu
azoknak a negatív emberi tulajdonságoknak a megtestesítője, amelyektől mindannyian szeretnénk megszabadulni, így az est folyamán ezúttal bátran lehet nyilakat és szitkokat szórni a démonalakra.


Április 21. és november 17.


Szent Név Fesztivál

Az idén ismét megrendezésre kerülő Szent Név Fesztivál keretében mantraénekléssel töltünk egy egész napot, közelebb kerülve ezzel az egyetemes
szeretethez, és egyéni boldogságunkhoz. Már most írd be a naptáradba a dátumot, hogy a fesztivál napján minél többen, közös odaadással dicsőíthessük majd a Szent Nevet!


Október 28.


Dīpāvalī - A Fény Ünnepe

Dīpāvalī a hindu újesztendő napja. Mécsesek milliói emlékeztetnek ilyenkor arra,
hogy a tudás, az igazságosság mindig győzedelmeskedik a sötétség, a kapzsiság és
az igazságtalanság felett, illetve arra, hogy a lelkek egy napon mind visszatérnek Istenhez. Ha magunk is mécsest gyújtunk Dīpāvalī alkalmából, Laksmí dévī, a szerencse és gazdagság istennője is betér majd életünkbe.


December 7. és 8


Gītā-jayantī

A Bhagavad-gītā tanításait Kṛṣṇa néhány óra leforgása alatt adta át kedves barátjának, Arjunának, a földtörténet legnagyobb és legpusztítóbb csatája előtt. Tanításait akkor is ezrek hallották. Később írott formában is lejegyezték, így méltán válhatott milliók számára a legfontosabb szentírássá. A tradíció szerint, akik ezen a napon szent könyveket vásárolnak, végigolvassák a Gītā verseit, és megajándékozzák egymást a kötettel, különleges lelki áldásban részesülhetnek.

Tanfolyamok



Tanfolyamok a Lélek Palotájában

A Lélek Palotája indiai kulturális központ egész évben gasztronómiai bemutatókkal, indiai főzőtanfolyamokkal, hennafestő és természetes kozmetikum-készítő kurzussal, numerológia, asztrológia, védikus filozófia és Ájurvéda tanfolyamokkal várja az érdeklődőket. Az előadások hétköznap este, vagy hétvégén zajlanak. A központban lehetőség nyílik vegetáriánus ebéd elfogyasztására és a párhuzamos programokon való részvételre is. lelekpalotaja.hu 



Kurzusok a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán

Főiskolánk évtizedek óta küldetésének érzi az indiai védikus tudáskincs megismertetését és továbbadását. Az államilag akkreditált vaisnava jógamester és vaisnava teológia szakok oktatása mellett minden félévben nyitottá teszi védikus filozófiai kurzusainak egy részét, valamint tanfolyamokat szervez esti és hétvégi időpontokban. Tematikus kezdő és haladó jógatanfolyamok szúrjanamaszkár, meditáció és önismeret, pránajáma és csakraharmonizáció, védikus asztrológia és Ájurvéda témakörökben. bhf.hu/hu/tanfolyamok

Klubprogramok


Minden kedden 18:00


Govinda Klub

Előadások az élet fajsúlyos metafizikai kérdéseiről, amiket vagy sosem mertél megkérdezni, vagy senki sem tudta rá a választ. Programjainkon várunk mindenkit, aki fel meri tenni ezeket a kérdéseket. A Gondolkodó Fiatalok Klubjában olyan ősi elvekről, értékekről beszélgetünk, amelyek a mai felgyorsult világból hiányoznak, amelyek erőt, magabiztosságot, szilárd pontot adnak egy sikeres élethez.

www.govindaklub.hu


Minden pénteken 18:00



Budapest Kirtan Jam

A tudatot felszabadító mantrák és a különféle dallamok és ritmusok segítségével a meditáció dinamikus, közösségi formája valósul meg. Amikor a zena, a mantra, és a résztvevők mind együtt vannak, az a kírtan jam. Profi zenészek és random csatlakozók, először és sokadjára éneklők, félénkek és vagányak összegyűlünk, hozzátesszük, amit tudunk, és igazán különleges élményben lehet részünk! facebook.com/govindaklub.hu

Kiemelt ételosztások Budapesten

Jelentkezz önkéntesnek, vagy segíts adományoddal!




Április 28.
Húsvéti ételosztás



Május 26.
Gyermeknapi ételosztás, játszóház és családi nap Óbudán




Október 13.
Szegényélelmezési Világnap





December 14.
Karácsonyi ételosztás Óbudán



December 24-26. Karácsonyi ételosztás

www.karitativ.hu


Krisna völgy

Rendezvények


A Ritmus Ünnepe -
Krisna-völgyi Táncforgatag

A tudatot felszabadító mantrák és a különféle dallamok és ritmusok segítségével a meditáció dinamikus, közösségi formája valósul meg. Amikor a zena, a mantra, és a résztvevők mind együtt vannak, az a kírtan jam. Profi zenészek és random csatlakozók, először és sokadjára éneklők, félénkek és vagányak összegyűlünk, hozzátesszük, amit tudunk, és igazán különleges élményben lehet részünk! facebook.com/govindaklub.hu


Május 25. 10:00-17:00



Június 9.
10:00-17:00



IV. Magyarországi Henna Fesztivál és Indiai Szépségnap

Szépülj velünk! Szárik, hennafestés, kadzsal festés, hajfonás, egyéb programok, valamint a természetes kencék és a magyar kozmetikai kultúra alkotásainak vására. facebook.com/govindaklub.hu

Krisna-völgyi Búcsú

A 3 napos családi élményfesztiválon 800 m2-es étteremsátorral, tandori sütéssel, indiai, magyaros és olaszos ízvilággal, boci simogatóval, gyermekfoglalkozásokkal, a kirakodóvásáron kézműves termékekkel, bio piaccal, dísznövény és virágvásárral várjuk vendégeinket. A nagyszínpadon zenés, táncos produkciókkal, indiai esküvővel és harci bemutatókkal szórakoztatjuk a közönséget. Interaktív helyszíneinken íjászat, kérdezz-felelek sátor, szépségsziget található, és lehetőség nyílik kisvasúton, vagy ökrös szekéren körbeutazni Krisna-völgyet. www.bucsu.krisnavolgy.hu


Július 19-21.
9:00-20:00



Augusztus 10.
10:00-17:00


Vega Gasztro Nap

Látványkonyha, ételkóstolók, indiai és magyaros ételek készítése szabad tűzön, helyi ételkülönlegességek, okra és karella. A nagy sikerre való tekintettel idén sem maradhat el a bográcsfőző verseny, melyre bárki nevezhet. Kertészeti körbevezetés, karella magvásár. A természet ízeivel várunk.


Október 26.
10:00-17:00


Virág Ünnep

Az ingyenes rendezvényen vendégeink ellátogathatnak a virágkertbe. Számos kézműves foglalkozás mellett kipróbálhatják a virágfüzér, és különféle virágékszerek készítését is. A szentélyben ezen a napon a látogatók akár a saját maguk által hozott virágokat is felajánlhatják az oltáron. www.krisnavolgy.hu


Krisna völgy

Vallási ünnepek

Kṛṣna születésnapja


Ének, zene, tánc, előadások, zenés kirándulás Krisna-völgy különböző pontjaira,virágeső a szent folyóba. A rendezvény jellege miatt érdeklődjön a látogatás lehetőségének részleteiről honlapunkon. www.krisnavolgy.hu


Augusztus 23.
10:00-21:00



Október 27.
10:00-15:00


Édességhegy ünnepe

Édesség, amerre csak a szem ellát! Ökrösszekér menet, zenés felvonulás, tehén etetés, édességkóstolás. A rendezvény jellege miatt érdeklődjön a látogatás lehetőségének részleteiről honlapunkon. www.krisnavolgy.hu


Krisna völgy

Tanfolyamok

Tanfolyamok

Krisna-völgyben egész évben előadásokkal, workshop hétvégékkel, tanfolyamokkal és elvonulási programokkal várunk. A lelki témák iránt érdeklődőknek ajánljuk Önismereti táborunkat és a Kolostorok Titka Hétvégét. Akik a tudatos, sikeres életvezetés tudományát szeretnék elsajátítani, Motivációs tréningünket, Személyiségfejlesztő, Stresszkezelési és Időgazdálkodási tanfolyamainkat ajánljuk. A kifejezetten az indiai filozófia, életvezetés és kultúra iránt érdeklődők az Ájurvéda, jóga, kírtan-jóga és indiai zene, vegetarianizmus, reinkarnációs, mantrameditációs és karmatisztítási tréningeinken vehetnek részt. A környezetvédelem iránt érdeklődőknek ökológiai tanfolyamaink nyerhetik el a tetszését. A kurzusok egy része online is elérhető. tanfolyamok.krisnavolgy.hu


Egész évben



KLUBPROGRAMOK ORSZÁGOSAN

Eger - Debrecen - Szeged


Minden csütörtökön
17:30


Govinda Klub Eger

Fiataloknak szóló beszélgetéssorozatunkon megvitatjuk az élet főbb kérdéseit és megismerjük a védikus irodalom ezekre adott válaszait, kipróbálunk néhány keleti hangszert, és megtanuljuk néhány indiai étel elkészítését. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat és piknikeket. Eger, Tűzoltó tér 5. (Govinda étterem) Zárt FB csoport


Minden pénteken
18:00


Mantra-jóga Estek Debrecenben

Zenés meditáció, melybe bárki könnyen bekapcsolódhat. Éljük át együtt egy ősi mantra elmét lecsendesítő különleges erejét! Debrecen, Magyari u. 2.

Govinda Étterem és Kulturális Központ


Minden szerdán
16:00


India Rejtett Kincsei Szegeden

A Mahābhārata ősi indiai eposza és a misztikus szentírások varázslatos világa tárul föl az érdeklődők előtt. Mire volt képes egy régi civilizáció, mit üzen a védikus kultúra a mai nyugati ember számára? Mi a mantrázás és a jóga igazi jelentősége? Szeged, Szent Mihály u. 1. (Őrangyal Gasztroház és Vegetáriánus Étterem) www.facebook.com/enterkepezok