Adományozok


Kézzelfogható segítség adományodból"Az ember élete rövid, de ha ez alatt a rövid élet alatt tudunk valami olyat tenni, ami növeli jó hírünket,
az millió és millió évig megmaradhat."
CHANAKYA PANDIT

Adományozok


HUF


További segítségnyújtási lehetőségek


Az 1993-ban alapított Krisna-völgy jelenleg Közép-Európa legnagyobb és legrégebbi ökofalva, egy 280 hektáron elterülő biogazdaság, ökológiai tanösvény, madár rezervátum, botanikus kert, tehénvédelmi helyszín, hitéleti központ és a fényszennyezéstől is mentes csillaglesre alkalmas tér. Egy harminc éve zajló sikeres ökológiai kísérlet, a hazai fenntarthatósági törekvések mintaterülete, és egy mindenki előtt nyitva álló turisztikai központ. Krisna-völgy kísérletet tesz arra, hogy az ősi magyar tájgazdálkodás elemeit és népi bölcsességeit a szintén ősi védikus-indiai kultúra elemeivel vegyítse, és egy testileg-lelkileg egészséges, harmonikus, és minden igényt kiszolgáló életvitelt mutasson be, és erre megtanítsa az érdeklődő látogatókat is. Mottója az "egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás". Támogatásoddal Krisna-völgy fenntartását, fejlesztését és tudáskincsének átadását segíted.

Humanitárius tevékenységünket az Ételt az Életért Szegényélelmezési misszió valósítja meg immár több mint 30 éve Magyarországon. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően mára évente több mint félmillió adag étellel és több száz tonna tartós élelmiszerrel segítjük a rászorulókat országszerte, így óvjuk a leginkább elesetteket, és igyekszünk összetartani a bajba került családokat. Eközben a hazai élelmiszermentésben is részt veszünk, azaz eljuttatjuk az élelmiszerboltokban el nem adott árut azokhoz, akik nélkülöznek. A szegényélelmezés során vendégeink tiszta, vegetáriánus, a Földnek, a környezetnek és az embernek is jó, egyúttal megszentelt, Istennek felajánlott ételeket kapnak, amelyek nem csak a testet, a lelket is táplálják. Támogatásoddal még több helyszínen és még több embernek segíthetünk!

Hitéleti tevékenységek

Krisna-völgy Biofarm és a Csillaghegyen található Lélek Palotája központ hazánk két legnagyobb hindu vallási központja, amely nemcsak a hívők, hanem a vallás és a kultúra iránt érdeklődő minden ember számára egyaránt nyitva áll. Ezeken a helyszíneken folyamatos az oltáron az imádat végzése, és itt bármely fontosabb vallási ceremónia (esküvő, gyermekszentelő, névadó ceremónia, első gabona szertartás) elvégezhető. A fő központok mellett vidéki városokban is kisebb kulturális központok szolgálják ki a hívők és a hindu kultúra és életmód iránt érdeklődők igényeit. A vallásgyakorlásra, a meditációra, a különféle időszakos és rendszeres vallási programokra (pl. vasárnapi program, filozófiai estek, reggeli program és āratīk) is lehetőség van. Támogatásoddal a templomaink működését és az ott végzett imádatot segíted.

Oktatás és a védikus kultúra ápolása

A védikus kultúra India ősi, több ezer éves hagyománya, amely nyomokban ugyan, de a mai napig tetten érhető Indiában és a világ számos pontján, a Krisna-hívők közösségeiben. A védikus kultúra a Föld legősibb kultúrája, amely azokat az egyetemes emberi értékeket foglalja magában, amelyek vallástól, születéstől és társadalmi helyzettől függetlenül mindenkire érvényesek és mindenkinek fáklyául szolgálnak az életben. Ennek az ősi hagyományrendszernek az ápolása és átadása az érdeklődő, fiatal generációk számára szorosan összefügg a hitélet gyakorlásával, melyet egyben közösségünk egyik legfontosabb feladatának tekint, legyen szó művészetekről, etikáról, a nyelv, az ünnepek, vagy a szokások ápolásáról... A védikus kultúra és oktatás támogatásával Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, valamint a Krisna-völgyben működő védikus általános iskola, a gurukula működését támogathatják adományozóink.

Tehénvédelem

A Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központ 1994-ben jött létre. A védikus tanítások szerint a tehenek védelme nélkül nem lehet fenntartani a lelki kultúrát, így az ökröket apaként, a teheneket pedig anyaként tiszteljük és védelmezzük. Az ősi indiai kultúrát követve a tejet a legfontosabb élelmiszernek tartjuk, az ökrök ereje pedig a mezőgazdasági munka alapja. Mára az 1994-ben létrehozott Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központ Európa legnagyobb erőszakmentes tehenészetévé vált, ahol az istállókban 60 jószág ellátására van lehetőség. A tehenek évente 25 000 liter tejet adnak, az ökrök pedig évi 5000 órát dolgoznak, és részt vesznek a favágásban, a szálastakarmány betakarításban, teher- és személyi szállításban, szántóföldi munkákban, cséplésben stb. Magyarországon egyedül itt történik ökrök betanítása, így az állatok napi szinten le vannak foglalva, így egészségesek és hosszú életűek maradnak. Tehánvédelmi Központunkban igyekszünk feleleveníteni és megőrizni a régmúlt Magyarországon is hagyományosnak számító ökörerőn alapuló gazdálkodást.

Környezetvédelem

A környezetvédelem a Krisna-hívők számára magától értetődő, természetes tevékenység, mivel összefügg az erőszakmentességgel, az ahimsā, a legkisebb ártás elvével. A vegetáriánus életmódtól kezdve, a szemétszedő akciókon át, a faültetésig és a folyóvizek védelméig számos területen igyekszünk példát állítani és egyben szemléletformálást végezni. Nemcsak mi magunk igyekszünk tehát környezettudatosan élni, hanem másokat is erre inspirálunk, mivel úgy gondoljuk, az egyszerű életmód kedvez a lelki értékek kiteljesítésében, és Isten szeretete együtt jár a teremtett világ, Földanya védelmével. Az ismeretterjesztő munkától és kiadványok terjesztésétől kezdve, a vegetáriánus főzőtanfolyamokon, az öko házi praktikák megismertetésén át, a természetes életmód propagálásáig sokféle módon aktívan is teszünk környezetünkért. A környezetvédelem támogatásával ezeket az akcióinkat gyarapíthatod és erősítheted.

”Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.”
MAHÁTMA GANDHI