A KRISNA-HÍVŐK ÉVES PROGRAMAJÁNLÓJA 2020


Érdekel az egészséges életmód, a jóga, a mantrameditáció, Kelet művészete és vallási tradíciói? Vagy egyszerűen csak szeretnél sikeresebb, boldogabb, teljesebb életet élni? Kiszakadnál a rohanó mindennapokból és valami különleges élményre vágysz a szürke hétköznapok helyett?
India több ezer éves tudáskincse és kulturális sokszínűsége hosszú ideje vonzza a Kelet szerelmeseit. A Krisna-hívők magyarországi szent helyei, kulturális központjai és fesztiválhelyszínei évtizedek óta ablakot nyitnak e misztikus ország szokásaira és életmódjára. A kíváncsi érdeklődők megismerhetik konyhaművészetét, pazar szín- és formavilágát. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége országos programjain, előadások, klubestek, workshopok és táborok keretében megismerheted a védikus kultúra időtlen ajándékait. Országszerte rendszeres és kiemelt fesztiválprogramokkal várunk az év során.


Budapest


Rendezvények


Május 20.


Felvételi jelentkezési határidő a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolára


Április 19.
10:00-17:00



Indiai Tavaszfesztivál

A nap középpontjában ezúttal a jóga lesz! Ismerd meg közelebbről is a jóga jótékony hatásait, és kóstold meg az indiai konyha finomságait! Egzotikus ízkavalkáddal várunk, 20 féle vegán étellel, köztük szabadtéren – bengáli tűzhelyen - készült csemegékkel. Hallgass a témához kapcsolódó praktikus előadásokat, vagy próbáld ki a tradicionális jógát a gyakorlatban is a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) diplomás jógamesterei segítségével!

www.lelekpalotaja.hu


Április 25.


Jóga Fesztivál - Tradicionális jógaiskolák fesztiválja

Az Aquarium Klubban a Magyarországon jelen lévő főbb jógatradíciók mutatkoznak be, mint a Vrindávan-Gangótri, a Sivananda, az Iyengar, a Himalája, az Astanga vagy éppen a Kriya Jógatradíció. E hagyományok képviselői a nap során előadásokat tartanak, miközben több teremben egyidejűleg jógagyakorlás is zajlik. Megismerhetjük a jóga hagyományos irányzatait és átadásra kerül a Jógarádzsa Kiválósági Díj is.

www.yogafest.hu


Június 27.


Szekérfesztivál
- Egy nap India Budapesten

A Ratha-yātrā fesztivál ősi tradíciót követő vallási ünnep és fergeteges utcai kavalkád. A díszes felvonulás a belvárosból indul, majd a Városligetbe érkezik, ahol egésznapos India fesztivál, indiai bazár, vegetáriánus finomságok, workshopok, zenei bemutatók, rendhagyó beszélgetések, és változatos színpadi produkciók várják az érdeklődőket.

www.szekerfesztival.krisna.hu


Augusztus 23.
10:00-17:00


India Varázsa Fesztivál

India sokszínűsége elevenedik meg a szemünk előtt, amelybe egyetlen nap alatt teljes bepillantást kaphatnak a látogatók. Indiai esküvő tűzceremóniával, tradicionális hangszerek bemutatója, szórakoztató színpadi műsor, egzotikus táncok, látványfőzés, hennafestés, indiai vásár, gyermekfoglalkozások várják a vendégeket.

www.lelekpalotaja.hu


November 19.


Létkérdés Konferencia

A Létkérdés Konferencia főiskolánk tudományos szimpóziuma, amely során minden évben egy aktuális, égető, az emberiséget, társadalmat előremozdító témát vitatnak meg a felek. A tudomány, a metafizikai kérdések és a hétköznapi, gyakorlati hasznosság kereszteződésében. Itt valóban megosztásra érdemes gondolatok születnek.

www.letkerdes.hu

Vallási ünnepek


Március 8.


Gaura-pūrnimā Fesztivál

A Krisna-hívők kiemelkedő vallási ünnepe az Úr Kṛṣṇa XV. századi formájának, Srī Caitanya Mahāprabhunak a megjelenési napja, aki India-szerte elterjesztette a Hare Kṛṣṇa mantra éneklését. A hívők egész napos közös imádsággal, énekkel, zenével, tánccal, alkonyatkor lakomával ünnepelnek és emlékeznek Caitanya elragadó kedvteléseire.


Március 29.


Szent Név Fesztivál

Az idén ismét megrendezésre kerülő Szent Név Fesztivál keretében mantraénekléssel töltünk egy egész napot, közelebb kerülve ezzel az egyetemes
szeretethez, és egyéni boldogságunkhoz. Már most írd be a naptáradba a dátumot, hogy a fesztivál napján minél többen, közös odaadással dicsőíthessük majd a Szent Nevet!


Október 3.


Szent Név Fesztivál Egerben

Budapesten tavasszal, ősszel pedig Egerben énekeljük egész nap az Úr Szent Nevét különböző hangszerek kíséretében, különlegesebbnél különlegesebb dallamokkal


Október 25.


Rāmacandra Vijayotsava

Ezen a napon az Úr Rāmacandra (Krisna megjelenési formája) győzelmét ünnepeljük, amelyet Rāvana démon felett aratott. Az udvaron felállított Rāvana bábu
azoknak a negatív emberi tulajdonságoknak a megtestesítője, amelyektől mindannyian szeretnénk megszabadulni, így az est folyamán ezúttal bátran lehet nyilakat és szitkokat szórni a démonalakra.


December 5.


Gītā-jayantī

A Bhagavad-gītā tanításait Kṛṣṇa néhány óra leforgása alatt adta át kedves barátjának, Arjunának, a földtörténet legnagyobb és legpusztítóbb csatája előtt. Tanításait akkor is ezrek hallották. Később írott formában is lejegyezték, így méltán válhatott milliók számára a legfontosabb szentírássá. A tradíció szerint, akik ezen a napon szent könyveket vásárolnak, végigolvassák a Gītā verseit, és megajándékozzák egymást a kötettel, különleges lelki áldásban részesülhetnek.

Tanfolyamok



Tanfolyamok a Lélek Palotájában

A Lélek Palotája indiai kulturális központ egész évben gasztronómiai bemutatókkal, indiai főzőtanfolyamokkal, hennafestő és természetes kozmetikum-készítő kurzussal, numerológia, asztrológia, védikus filozófia és Ájurvéda tanfolyamokkal várja az érdeklődőket. Az előadások hétköznap este, vagy hétvégén zajlanak. A központban lehetőség nyílik vegetáriánus ebéd elfogyasztására és a párhuzamos programokon való részvételre is. lelekpalotaja.hu 



Kurzusok a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán

Főiskolánk évtizedek óta küldetésének érzi az indiai védikus tudáskincs megismertetését és továbbadását. Az államilag akkreditált vaisnava jógamester és vaisnava teológia szakok oktatása mellett minden félévben nyitottá teszi védikus filozófiai kurzusainak egy részét, valamint tanfolyamokat szervez esti és hétvégi időpontokban. Tematikus kezdő és haladó jógatanfolyamok szúrjanamaszkár, meditáció és önismeret, pránajáma és csakraharmonizáció, védikus asztrológia és Ájurvéda témakörökben. bhf.hu/hu/tanfolyamok

Klubprogramok


Minden kedden 18:00


Govinda Klub

Előadások az élet fajsúlyos metafizikai kérdéseiről, amiket vagy sosem mertél megkérdezni, vagy senki sem tudta rá a választ. Programjainkon várunk mindenkit, aki fel meri tenni ezeket a kérdéseket. A Gondolkodó Fiatalok Klubjában olyan ősi elvekről, értékekről beszélgetünk, amelyek a mai felgyorsult világból hiányoznak, amelyek erőt, magabiztosságot, szilárd pontot adnak egy sikeres élethez.

www.govindaklub.hu


Minden pénteken 18:00



Budapest Kirtan Jam

A tudatot felszabadító mantrák és a különféle dallamok és ritmusok segítségével a meditáció dinamikus, közösségi formája valósul meg. Amikor a zena, a mantra, és a résztvevők mind együtt vannak, az a kírtan jam. Profi zenészek és random csatlakozók, először és sokadjára éneklők, félénkek és vagányak összegyűlünk, hozzátesszük, amit tudunk, és igazán különleges élményben lehet részünk! facebook.com/govindaklub.hu

Kiemelt ételosztások Budapesten

Jelentkezz önkéntesnek, vagy segíts adományoddal!




Április 4.
Tavaszi ételosztás



Május
Gyermeknapi ételosztás, játszóház és családi nap Óbudán




Október
Szegényélelmezési Világnap





December
Karácsonyi ételosztás Óbudán



December 24-26. Karácsonyi ételosztás

www.karitativ.hu


Krisna völgy

Rendezvények


Március 16-21.
10:00-16:00


„Zöldülj velünk!” – Öko- és kertészeti napok Krisna-völgyben

Szereted a természetet, a friss, „élő” zöldségeket és gyümölcsöket? Fontos számodra a környezeted megóvása? Szeretnél tiszta és természetes alapanyagokat használni a háztartásodban?
Ha IGEN, látogass el hozzánk ezen a héten! Szakavatott kertészeink, botanikusaink és az öko-kencék világában jártas szakértőink várnak lebilincselő, az aktuális helyszín megtekintésével egybekötött előadásaikkal


Csodaboci Fesztivál

Kalandra fel, és érkezz meg egy igazán lelki hangulatú, családias, természeti környezetbe! A program során bocikat is simogathatsz és ülhetsz ökrösszekéren is.
Tapasztald meg, hogyan kapcsolódik ki és dolgozik együtt ember és állat, hogyan hangolódik egymásra a gondozó és az 1 tonnás ökör, hogy együtt gondoskodjanak Földanyáról, és élelemről!
2020-ban először: Pola Pudzsa
A különlegesen feldíszített ökrök „virágfürdője” és megetetése, amelybe vendégeink is bekapcsolódhatnak. Sőt, erre a programra kifejezetten kérnénk, ha van lehetőségetek, hozzatok magatokkal nagy mennyiségű virágfejet, virágszirmot!


Április 11. 10:00-15:00


„Rádzsasztán világa” – Indiai Kulturális Hét

Vonzónak találod Indiát?
Bölcsessége, művészete, színes kultúrája, gazdag konyhája páratlan! A szépségápolásban, öltözködésben, ékszerek használatában, henna festésben és egyéb női praktikákban élen jár és világot hódít.
Szeretnéd te is kényeztetni magad egy napra? Ha igen, téged is várunk ezen a héten és ellenállhatatlan indiai külsőt varázsolunk neked!


Április 27 - Május 2-ig
10:00-16:00



Május 18-23.
10:00-16:00



Indiai Gasztrohét

Megízlelted már az indiai konyha remekműveit?
Gazdag fűszerezéseivel, harmonikus ízhatásaival, változatos főzési eljárásaival, ájurvédikus ismereteivel, valamint étkezési kultúrájával a világ legváltozatosabb konyhájaként tartják számon.
Ha szeretsz finomakat enni, kedveled az egzotikus ételeket, érdekelnek az ájurvédikus alapismeretek, illetve megismerkednél az Indiában használt aromás fűszerekkel, gyere el Krisna-völgybe egy felejthetetlen hétre!

Vega Gasztronap

Illatok, Zamatok, Látványos Falatok
Látványkonyha, gasztro titkok, fűszer csodák, ételkóstolók, indiai és magyaros ételek készítése szabad tűzön, helyi ételkülönlegességek. A nagy sikerre való tekintettel idén sem maradhat el a bográcsfőző verseny, melyre bárki nevezhet. Újdonságunk 2020-ra a közönségszavazás! Így, ha nem is veszel részt a versenyen, akkor is számítunk a jelenlétedre, hiszen Te is hozzájárulhatsz a legfinomabb étel díjazásához! Színpadi előadásokkal és színes családi programkínálattal idén is készülünk!


Május 31.
10:00-16:00



Június 21.
10:00-16:00



Tánc- és Hennafesztivál

India kultúrájának egyik leglátványosabb része a tánc.
Engedd meg magadnak, hogy ez a nap csak Rólad szóljon! Mindez az ősi művészetek, a hennafestészet és a táncművészet, valamint az elmaradhatatlan gasztronómiai élmények segítségével történik.
Gondoltad volna? Ezen művészetek nem csupán a hétköznapi problémáktól szabadítanak meg, de ha engeded, akár közelebb is vezethetnek valódi önvalódhoz, mely a legragyogóbb szépség, boldogság, és tudás forrása.

Krisna-völgyi Búcsú

A 3 napos családi élményfesztiválon több, mint 50 helyszínen, 280 hektáron 800 m2-es étteremsátorral, tandori sütéssel, indiai, magyaros és olaszos ízvilággal, boci simogatóval, gyermekfoglalkozásokkal, a kirakodóvásáron kézműves termékekkel, bio piaccal, dísznövény és virágvásárral várunk. A nagyszínpadon zenés, táncos produkciókkal, indiai esküvővel és harci bemutatókkal szórakoztatjuk a közönséget. Interaktív helyszíneinken íjászat, kérdezz-felelek sátor, szépségsziget található, és lehetőség nyílik kisvasúton vagy ökrös szekéren körbeutazni Krisna-völgyet. Betekintést nyerhetsz India művészetébe, lelki tudományába, a biogazdálkodás rejtelmeibe, a természetközeli oktatásba és életvitelbe.
www.bucsu.krisnavolgy.hu


Július 17-19.
9:00-20:00



Szeptember 7-12.
10:00-16:00


Vega Gasztrohét

Ha szereted a változatosságot, érdekel az egészséged, együtt érzel az állatokkal vagy csak nyitott vagy mindenre, gyere el hozzánk ezen a héten és mi bevezetünk téged a vegetarianizmus Védákban javasolt világába!
Ehetsz pazar indiai fogásokat, bepillanthatsz az ájurvéda rejtelmeibe és megismerheted a keleti fűszerek egészségre gyakorolt kedvező hatásait is!


Október 26.
10:00-17:00


Virágünnep

Családias hangulattal várunk az év utolsó rendezvényén. Ez alkalommal meglátogathatod a kertészetünket, ahol magad szedhetsz virágokat, melyekből bájos ékszereket készíthetsz a segítségünkkel. Áldáshozó zarándok-túránk alkalmával megalapozhatod a szerencsédet, a virágok felajánlásával pedig lelkileg feltöltekezhetsz, hogy boldogsággal felvértezve térhess vissza a mindennapok forgatagába. www.krisnavolgy.hu


Krisna völgy

Vallási ünnepek

Kṛṣna születésnapja


Ének, zene, tánc, előadások, zenés kirándulás Krisna-völgy különböző pontjaira,virágeső a szent folyóba. A rendezvény jellege miatt érdeklődjön a látogatás lehetőségének részleteiről honlapunkon. www.krisnavolgy.hu


Augusztus 12.
10:00-21:00



November 15.
10:00-15:00


Édességhegy ünnepe

Édesség, amerre csak a szem ellát! Ökrösszekér menet, zenés felvonulás, tehén etetés, édességkóstolás. A rendezvény jellege miatt érdeklődjön a látogatás lehetőségének részleteiről honlapunkon. www.krisnavolgy.hu


Krisna völgy

Tanfolyamok

Tanfolyamok

Krisna-völgyben egész évben előadásokkal, workshop hétvégékkel, tanfolyamokkal és elvonulási programokkal várunk. A lelki témák iránt érdeklődőknek ajánljuk Önismereti táborunkat és a Kolostorok Titka Hétvégét. Akik a tudatos, sikeres életvezetés tudományát szeretnék elsajátítani, Motivációs tréningünket, Személyiségfejlesztő, Stresszkezelési és Időgazdálkodási tanfolyamainkat ajánljuk. A kifejezetten az indiai filozófia, életvezetés és kultúra iránt érdeklődők az Ájurvéda, jóga, kírtan-jóga és indiai zene, vegetarianizmus, reinkarnációs, mantrameditációs és karmatisztítási tréningeinken vehetnek részt. A környezetvédelem iránt érdeklődőknek ökológiai tanfolyamaink nyerhetik el a tetszését. A kurzusok egy része online is elérhető. tanfolyamok.krisnavolgy.hu


Egész évben



KLUBPROGRAMOK ORSZÁGOSAN

Eger - Debrecen - Szeged


Minden szerdán
18:00


Govinda Klub Eger

Gondolkodók klubja
Szerdánként 18:00 és 20:00 között érdekes témákról beszélgetünk. Megvitatjuk az élet főbb kérdéseit és megismerjük a védikus irodalom ezekre adott válaszait egy témavezető segítségével, majd a program végén vegetáriánus ételkóstolóval várunk.
Korhatártól, világnézettől független várunk mindenkit!
Eger, Tűzoltó tér 5. (Govinda Étterem)
Facebook


Minden pénteken
18:00


Govinda Klub Debrecen

Mantra yoga - Kapcsolat a hangok által.
Zenés meditáció, melybe bárki könnyen bekapcsolódhat. Éljük át együtt egy ősi mantra elmét lecsendesítő különleges erejét! A mantrák éneklésével az elménket megtisztíthatjuk az anyagi szennyeződésektől és újra kapcsolatba léphetünk a transzcendens világgal.
Debrecen, Magyari u. 2. (Govinda Étterem és Kulturális Központ)

Govinda Étterem és Kulturális Központ


Minden csütörtökön
18:00


Gauranga Estek Szegeden

A Gauranga House a valódi tudásra vágyó fiatalok találkozóhelye, akik nem elégednek meg a durva materialista életfelfogással, hanem egy magasabb síkra szeretnék emelni létezésüket. Itt nem kell versengened senkivel, viszont megtalálhatod saját magad. Meghívott és állandó előadóinkkal kötetlen beszélgetéseket indítunk, amelyek a világról, a transzcendensről, és rólunk szólnak. Itt kérdezhetsz, és elmondhatod a véleményed!
A tudatemelő témákra való hangolódás érdekében, a programot közös zenés mantra-meditációval színesítjük, és mindenkit megvendégelünk egy kis finomsággal (vegán módon, ínycsiklandó ízekkel).
Ha jógázni vágysz, a Gauranga Houseban lehetőséged nyílik rá. Keresd az órarendet!
Szeged, Debreceni u. 15. (Gauranga House)
Facebook


Minden kedden
18:00


Mantra Klubest Szombathelyen

Téged várunk keddenként, ha valódi tudásra szeretnél szert tenni az élet legnagyobb kérdéseivel kapcsolatban. Hétről-hétre izgalmas témákkal készülünk mind filozófiai, mind gyakorlatiasabb szemléletű érdeklődőink számára. A program könnyed hangulatú, itallal és egy kis finomsággal várunk. Az est során lehetőséged adódik bekapcsolódni zenés mantraéneklésünkbe is. Szombathely, Fő tér 15. kapucsengő: 1 Telefon: 0630-2568637

Facebook


Minden Minden csütörtökön
18:00


Hare Krisna Közösség Szombathely

Szeretettel várunk vasárnapi egész napos eseményünkre, amely a Krisna-hívők hagyományos reggeli programjával kezdődik. A közös éneklés után előadást tartunk ősi szentírásainkból (Srīmad Bhāgavatam, Bhagavad-gītā), majd megbeszéljük a hallottakat. A vegán ebédet követően kötetlen beszélgetéssel, közös játékkal, zenéléssel zárul a program.

Facebook

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A programokról, pontos kezdési időpontjukról, és a részletekről honlapjainkon tájékozódhatsz részletesebben.

Kérdések: [email protected]

Hírlevelünk

facebook

 

Kiadja a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
2020

ISKCON alapító ācārya: Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda