Puri – zsiradékban sült lepény

A leggyorsabban elkészíthető lepényféle. Kissé jártasabb szakácsok hatalmas üstökben akár huszat is képesek egyszerre (azaz 4-5 perc alatt) megsütni! Főként ünnepi lakomákhoz ajánljuk.

Hozzávalók:

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g fehér liszt
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 evőkanál vaj vagy ghí
  • 175 ml meleg víz.
  • ghí vagy növényi olaj a sütéshez

A sót és a kétfajta lisztet elkeverjük, és elmorzsoljuk benne a vajat vagy a ghít. Lassanként hozzáadjuk a vizet. Vajas kézzel 5-8 percig gyúrjuk. Fényes, kemény tésztát kapunk. A ghít felmelegítjük. közben a tésztát 16 gombócra osztjuk, és egy kis ghí segítségével kerek, egyenletes vastagságú lepényeket nyújtunk belőlük.

(Ne használjunk lisztet, mert a lepényekről lehulló liszt beszennyezné a ghít.) Mikor a ghí füstölni kezd, vegyük kisebbre a lángot. Csúsztassunk bele egy lepénykét, óvatosan, hogy nehogy megégessük az ujjunkat. Pár másodperc múlva a felszínre fog emelkedni. Azonnal finoman nyomkodjuk le egy lukacsos kanál hátuljával. Luftballonként fel fog fúvódni. Fordítsuk meg, és süssük a másik oldalt további kb. 15 másodpercig, aztán egy szűrőben vagy szalvétán csöpögtessük le. Ugyanígy járunk el valamennyi purival. Forrón tálaljuk. Bármely étel kiváló kísérője.

Puri

 

A tészta elkészítési ideje: 15 perc.
A purik elkészítési ideje darabonként: 2 perc.