A pushpanna, a “rizsek királynője” az egyik legfényűzőbb rizs, és amint arra a neve is utal, olyan színes, mint egy csokor virág.
Hozzávalók:
- 200 g házi sajt
- 100 g kesudió vagy mandula
- 100 g reszelt kókusz
- 6 evőkanál ghí vagy vaj
- 1 kávéskanál édeskömény
- 1 kávéskanál római kömény
- 2 babérlevél
- 6 összetört egész kardamom
- 2 kávéskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 kávéskanál csípős pirospaprika
- 1/2 kávéskanál őrölt feketebors
- 1/4 kávéskanál hing
- 1/4 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 350 g hosszú szemű rizs
- 100 g mazsola
- 8 dl savó
- 100 g cukor
- 1 evőkanál só
A házi sajtot kis kockákra vágjuk, és ghíben vagy növényi olajban aranybarnára sütjük. Az olajos magvakat is aranybarnára sütjük. A kókuszreszeléket 2 evőkanál ghíben megpirítjuk és félretesszük. A maradék ghít felmelegítjük, beleszórjuk az édesköményt, a római köményt, a babérlevelet és a kardamomt. 30 másodperccel később hozzáadjuk a porfűszereket. Néhány másodperc múlva belekeverjük a rizst, és addig pirítjuk, míg a szemek átlátszóak lesznek.
Hozzáadjuk a sült sajtot, a mazsolát, a cukrot és a sót, majd beleöntjük a savót. Óvatosan megkeverjük, felforraljuk, majd a lehető legkisebb lángon, szorosan lefedve 20 percig pároljuk. Ha megfőtt, belekeverjük az olajos magvakat és a kókuszt.