Biriyani – Sült zöldséges rizs

Admin Köretek, Receptek

A biriyani az indiai történelem mogul időszakából származik. Igen mutatós, ezért különösen ünnepi alkalmakra ajánljuk.

Sült zöldségek

Sült zöldségek

Hozzávalók:
350 g hosszúszemű rizs
9 dl víz
3 kávéskanál só
1/2 kávéskanál sáfrány
3 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál garam masala
2 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál kurkuma
3 burgonya, kockákra vágva
200 g főtt zöldborsó
4 paradicsom, hámozva és finomra összevágva
3 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél vagy petrezselyem
2 dl joghurt
2 kávéskanál rózsavíz
35 g apróra vágott dió vagy földimogyoró

A rizst megmossuk és leszárítjuk. A vizet 2 kávéskanál sóval felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és ismét felforraljuk. Lefedjük és kis lángon kb. 15 percig főzzük. Közben a sáfrányt egy kanál langyos tejben feloldjuk, majd a ghít felmelegítjük, és megpirítjuk benne a porfűszereket. Néhány másodperc múlva hozzáadjuk a burgonyát, és 5 percig pároljuk őket, míg enyhén megbarnulnak. Ekkor hozzátesszük a zöldborsót, a paradicsomot és a petrezselyem felét a maradék sóval. Lefedjük az edényt, és puhára főzzük a zöldségeket, szükség szerint kis vizet adagolva hozzá.
A megfőtt rizshez villával óvatosan hozzákeverjük a joghurtot, a rózsavizet és a sáfrányos tejet, és 5 percig állni hagyjuk.
Míg a rizs pihen, kivajazunk egy magas falú tepsit vagy jénai tálat, majd az alját kibéleljük a rizs felével. Jól nyomkodjuk le! A zöldségeket egyenletesen szétterítjük rajta, és befedjük a maradék rizzsel, amit ismét lenyomkodunk. Az egészet szorosan befedjük alufóliával, és 15-20 percre 140 C-os sütőbe tesszük. Kockákra vágva, aprított dióval és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc